Juncker over Brussel: 'Belgen enigen die niet trots zijn op hun hoofdstad'

© European People's Party

De Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (62), ontving Het Laatste Nieuws voor een weekendinterview. Juncker praat kort ook over de stad waar hij woont en werkt: Brussel. 'Waarom toch die zelfkwelling? Telkens er in Brussel iets gebeurt dat zorgen baart, wordt dat zwaar uitvergroot, alsof geen burger hier nog veilig zou zijn.'

"Stemmen de rellen in het centrum van de hoofdstad van Europa u triest?", was de vraag van Het Laatste Nieuws

“Ik keur ze niet goed, maar overdrijven we niet een beetje in onze dramatiek?", antwoordde Juncker. "Brussel is een open stad, gericht op de wereld, niet op zijn eigen navel. Daar mag u fier op zijn. Ik betreur ten zeerste dat de Belgen de enigen in Europa zijn die niet trots zijn op hun land en op hun hoofdstad. Terwijl uw land excelleert op zo veel domeinen."

"Ik begrijp jullie neiging tot zelfkastijding niet", geeft de commissievoorzitter nog mee. "Waarom toch die zelfkwelling? Telkens als er in Brussel iets gebeurt dat zorgen baart, wordt dat zwaar uitvergroot, alsof geen burger hier nog veilig zou zijn. België is een goed land om te leven. Voilà, dat wou ik even kwijt. Als jullie zichzelf geen complimenten geven, dan doe ik het maar.”

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook