Kaartenfans brengen hulde aan Mercator

© BIMCC
Een tiental sympathisanten van The Brussels International Map Collector's Circle (BIMCC) hebben maandagmiddag "happy birthday" gezongen aan het standbeeld van Gerard Mercator op de Kleine Zavel. Het is vandaag precies 500 jaar geleden dat de beroemde cartograaf het levenslicht zag.

Tijdens het verjaardagsfeest bracht BIMCC-voorzitster Caroline De Candt hulde aan de levensloop en verwezenlijkingen van Mercator. Op het eind had ze nog een persoonlijke boodschap voor de cartograaf uit Rupelmonde in petto. "Beste Gerard, … jouw wereldkaart met bekende Mercatorprojectie uit 1569 heeft de wereld veranderd. We wensen je een gelukkige verjaardag en herbevestigen onze blijvende liefde, bewondering en dankbaarheid", aldus De Candt.

Daarna zong het gezelschap "happy birthday" om vervolgens tussen de sneeuwbuien door het glas te heffen.

Het BIMCC bestaat uit liefhebbers van oude kaarten, is in Brussel gevestigd en heeft het Engels als voertaal. Het telt leden over de hele wereld.

Het standbeeld van Mercator is niet het enige monument voor een Belgische cartograaf. Die eer valt ook te beurt aan eeuwgenoot Abraham Ortelius, die er mede voor gezorgd heeft dat Antwerpen in de 16de eeuw de wereldhoofdstad was van de cartografie.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?