Katholieke integristen verpesten 500e verjaardag van protestantisme

© Eric Laureys/Twitter

De officiële herdenking van 500 jaar protestantisme in de St.-Michiels en St.-Goedelekathedraal in Brussel is zaterdag verstoord door een vijftiental katholieke integristen. De politie moest tussenkomen en de tegenstanders uit de kathedraal verwijderen. Daarna kon de ceremonie alsnog doorgaan.

Na de muzikale opening van de herdenkingsceremonie begon een vijftiental katholieke integristen luidop eigen verzen te verkondigen om de preek van ds. Steven H. Fuite, synodevoorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB), te verstoren.

Door het aanhoudende gejoel onderbrak die zijn openingsrede en omdat de protestvoerders niet wilden ophouden, werd de politie opgeroepen. Die begeleidde even later de katholieke integristen zonder geweld naar buiten, waar ze administratief werden aangehouden.

Onder de aanwezigen op de herdenking van 500 jaar protestantisme was ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die wilde geen reactie kwijt, maar betreurde zichtbaar het voorval.

Op 25 oktober vertelde ds. Steven H. Fuite in een interview aan Belga nog dat er na vijfhonderd jaar een oecumenische vrede gegroeid is tussen de christelijke kerken. "De strijdbijl is begraven. We erkennen dat er verschillen zijn tussen de rooms-katholieke Kerk en de protestantse kerken, maar we staan naast elkaar, in goede verstandhouding, ook in onze wens tot meer cohesie, een ware samenleving", klonk het toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?