Kleurtjes voor Aarschotstraat

© L Escaut

Het architectenbureau L’Escaut heeft in opdracht van de gemeente Schaarbeek een plan gemaakt om de Aarschotstraat te pimpen. En dat levert opmerkelijke beelden op. De totale uitvoering zou 4 miljoen euro kosten. Geld dat de gemeente niet heeft.

I love Aerschot, zo heet de studie van het architectenbureau L’Escaut. En dat is niet ironisch bedoeld. De Aarschotstraat wordt door de overheid stiefmoederlijk behandeld. Er valt meer uit te halen. De architecten gaan in de plannen radicaal te werk. De blinde muren van het Noordstation worden geverfd in de vorm van kitscherig behangpapier, de talud wat verderop krijgt een promenade, op de gevels van de bordelen komt neonkunst en de straatbekleding krijgt kleur.

Om de sociale cohesie in de buurt te verbeteren, komen er picknicks en bal populairs. Parking kan gevonden worden in onbenutte ruimtes onder de sporen. L’Escaut haalt voor tal van ideeën de mosterd uit het buitenland. De totale kostprijs voor de uitvoering loopt rond de 4 miljoen euro.

Veel te veel voor de armlastige gemeente. Toch is Schaarbeek niet geheel ontevreden met de studie. “C’est très sympa,” zegt Marc Weber, woordvoerder van burgemeester Bernard Clerfayt (FDF). “Vraag is of de Schaarbekenaar hier wild van wordt.” Toch wil de gemeente de plannen niet begraven. Over enkele maanden zullen de ideeën uitgetest worden. De Aarschotstraat wordt ook een tijdje autovrij in de nachtelijke uren.

Een echte autovrije Aarschotstraat maakt weinig kans. De politie is er geen voorstander van. Ze vreest parkeerproblemen buiten de prostitutiebuurt en gelooft dat de orde beter gehandhaafd kan worden als de hoerenlopers rondjes rijden in hun auto, in plaats van langs de vitrine te wandelen.

Het bureau L'Escaut is opgericht door bouwmeester Olivier Bastin, maar die werkte zelf niet mee aan de plannen voor de Aarschotstraat. Om belangenconflicten te vermijden staat hij bij het bureau op non-actief zolang hij bouwmeester is voor het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?