Langdurig ziekteverzuim met 27 procent omhoog in Brussel

© BRUZZ
28/04/2018

Het langdurig ziekteverzuim stijgt in Brussel met 27 procent in vier jaar. Dat stelt HR-dienstverlener Acerta vast na een analyse van de gegevens van de voorbije 4 jaar van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers. Lang, middellang en kortstondig, ziekteverzuim vreet aan de capaciteit van bedrijven.

Het hoogste percentage niet-gepresteerde werkbare uren komt van medewerkers die langer dan een jaar ziek zijn en dat percentage is de voorbije vier jaar blijven stijgen. Onlogisch is dat niet: iemand die langer dan een jaar ziek is en ziek blijft, blijft in de statistieken jaar na jaar meetellen. Dat maakt de realiteit er niet minder problematisch op.

Voor 2017 komen we voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan 2,34 procent ziekteverzuim van meer dan 1 jaar. Dat is een stijging met 26,95 procent in 4 jaar tijd.

Het kortstondig ziekteverzuim, i.e. korter dan 1 maand, steeg de voorbije 4 jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 7 procent, van 2,01 procent van alle werkbare uren naar 2,15 procent, berekent Acerta. Daarmee doet Brussel iets beter dan het Belgische gemiddelde, maar vertaald in arbeidsdagen betekent dit toch nog altijd dat elke voltijdse werknemer gemiddeld bijna 6 dagen per jaar kortstondig ziek is.

Ziekteverzuim van langer dan een maand maar korter dan een jaar – middellang ziekteverzuim - was er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2017 de oorzaak van dat 1,47 procent van de werkbare uren niet werd gepresteerd. Dat is het laagste percentage van alle drie de ziekteperiodes die we onderscheiden (kort, middellang en lang).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni