Louis (77) en Claire (71) over hun verhuis naar Molenbeek

Sara De Sloover
© BRUZZ
16/02/2018
© Saskia Vanderstichele | Gepensioneerden Louis Gysen (77) en Claire Vanderhallen-Gysen (71)

Traditioneel trekken veel gepensioneerden naar de kust, of naar het zuiden. Maar er zijn ook actieve senioren die na hun carrière de grootstad opzoeken. Louis Gysen (77) en Claire Vanderhallen-Gysen (71) getuigen over hun opmerkelijke verhuizing naar Brussel. Claire: "Op de markt in Molenbeek roepen ze al: ‘Hé chef!’ als hij eraan komt."

Een pensioen in het groen zagen Louis (77) en Claire (71) Gysen-Vanderhallen in 2000 niet zitten. Ze woonden in het Limburgse Bree, maar droomden van een tweede leven. En dan kwam Brussel meteen in zicht. De Gysens zijn grote liefhebbers van klassieke muziek, houden van een groot cultureel aanbod, en kenden de stad al een beetje omdat hun dochter er had gestudeerd.

“Maar de stap ook echt zetten is een lang mentaal proces,” zegt Louis. Ze namen een abonnement op Brussel Deze Week. Trokken geregeld naar de opnames van VRT-programma De Zevende Dag. “Aansluitend waren er gegidste wandelingen, en zo leerden we de stad beter kennen. Op een van die wandelingen hoorden we over de GOMB (intussen Citydev, red.).”

“Daarna hebben we jaren gewacht, alle bustours van Wonen in Brussel meegedaan, veel bekeken, tot we iets vonden dat ons echt aanstond.” In 2009 kwam er een GOMB-aanbod dat het Limburgse koppel niet kon afslaan: een nieuwbouwappartement op de bovenste verdieping van een torenflat aan de Ninoofsepoort, net naast het kanaal. “Het gevoel van een nieuw begin heeft zich ook vertaald in het materiële,” zegt Louis. “We hebben al onze meubels weggedaan en zijn helemaal opnieuw begonnen.” Claire (stralend): “En we voelen ons daar heel goed bij.”

"We hebben onze meubels weggedaan en zijn opnieuw begonnen"

Claire Vanderhallen

Gepensioneerden Louis Claire Gysen BRUZZ ACTUA 1603

Vanaf hun terras op de zevende verdieping kunnen Claire en Louis het Atomium, de basiliek, de Up-sitetoren, en de karakteristieke kerktoren van het Hertogin van Brabantplein zien liggen. Onder hen: druk verkeer op zowel water als land, en de bouwwerf van het toekomstige park. Het MIMA ligt aan de overkant van de vaart.

Ze zijn de oudsten in het gebouw, waar ze alle buren kennen. “Er moet iemand de oudste zijn, hé,” lacht Claire. “Ik heb geen heimwee gehad of zo,” vult Louis aan. “Onze buren in Bree zeiden: ‘Je gaat daar niemand kennen!’ En dan antwoordde ik bij wijze van boutade: ‘Dat is niet erg, we weten waar de Aldi en de Lidl liggen (lacht). Wij zijn een koppel dat niet in de zetel blijft zitten. We trekken eropuit en leggen contact. Dat moet je ook wel doen als je verhuist.”

Louis gaat naar de markt in Molenbeek. Claire: “En daar kent iedereen hem. Ze roepen al: ‘Hé chef!’ als hij aankomt.” “Omdat ik altijd Nederlands praat, beginnen ze al automatisch in het Nederlands,” zegt Louis Claire: “Toch mooi hé.”

Ze zijn vol lof over het ‘fantastische aanbod’ van het Brusselse Ouderenplatform. Claire: “Maandag ga ik zwemmen met vriendinnen, dinsdag boksen, ’s woensdags is het tijd voor senioretics, donderdag pilates.” Louis: “We zijn vaste gasten bij het Poëziecafé, bij het Jazzcafé, de proeverijen van klassieke muziek. We gaan ook graag naar de reisreportages.” Om een volgende bestemming uit te kiezen? Louis (lachend): “Het zijn vaak plekken waar we al zijn geweest.”

"We trekken eropuit en leggen contact. dat moet je ook wel doen als je verhuist"

Louis Gysen

Gepensioneerden Louis Claire Gysen BRUZZ ACTUA 1603

Ze gaan naar lezingen van het Davidsfonds, zijn lid van de Vlaamse Club, trekken geregeld naar concerten in de Bozar, de Munt of Flagey. Claire: “We hebben weken waarin we ’s avonds elke avond weg zijn.” Louis: “Zoals je in het mooi Nederlands zegt: Wij hebben soms l’embarras du choix."

Dat hun kinderen naar het centrum van het land waren verhuisd, heeft ook meegespeeld. Claire: “Onze zoon woont in Mechelen, en onze dochter heeft na onze verhuizing een flat in ditzelfde blok gekocht. Later is ze naar Huizingen verhuisd, maar ze werkt wel nog altijd in Brussel.”

Allebei flink een eind van Bree, dat op meer dan anderhalf uur rijden ligt. “Als onze oudste kleindochter van 13 een voetbalmatch hier in de buurt speelt, gaan we kijken. Dat zou vanuit Bree niet zo makkelijk zijn. En elke vrijdag gaan we op ons jongste kleindochtertje passen, in Huizingen.”

Gepensioneerden Louis Claire Gysen BRUZZ ACTUA 1603
© Saskia Vanderstichele | Louis en Claire Gysen op hun terras op de zevende verdieping.

Als er al een licht dissonante noot zit in hun loflied op Brussel, zijn dat de vele sluikstorters in de buurt. En bij uitbreiding de ingewikkelde bestuursstructuur die de jacht op de daders bemoeilijkt. Ging Louis eens een dader mét nummerplaat aangeven, bleek het illegale stort nét in een andere politiezone te liggen. “Ik zei: ‘Ik doe de moeite om hier aangifte te komen doen, ik ga dat niet ergens anders herhalen. Je stuurt het maar door.’ Onbegrijpelijk.”

Voelen ze zich na negen jaar Brusselaars? Claire: “Dat is nu iets dat ik niet weet.” “Ik heb er altijd problemen mee. Ben ik nu Brusselse Vlaming of Vlaamse Brusselaar?” vraagt Louis zich af. “We zijn wie we zijn. Op reis bedenken we dikwijls dat we op die plek ook hadden kunnen wonen,” zegt Claire. Louis: “Je kunt me overal zetten, behalve op een onbewoond eiland.” Claire: “Als hij naar de containers beneden gaat …” Louis: “Beetje toezicht houden …” Claire: “… dan duurt het soms heel lang voor hij terug is. Heeft hij weer een praatje geslagen met een paar buren (lacht).”

Lees ook deze twee getuigenissen:

Carlo en Ingrid: 'Brussel is ons buitenverblijf'

Carlo Valkenborgh en Ingrid Verbeemen vierden vorig jaar hun zestigste verjaardag. Ze kochten een appartementje in het hart van de stad, vlak bij Sint-Goriks. “De eerste keer zijn we hier blijven slapen na Bal National,” vertelt Ingrid. Lees verder

Willy en Dany: 'Brussel geeft een vakantiegevoel'

Willy De Smet (68) en Dany Gysenbergh (67) leerden elkaar kennen aan de Vrije Universiteit Brussel, maar installeerden zich na hun studies in Tienen, waar zij werk vond. Hij pendelde jarenlang naar Brussel met de trein. Na hun loopbaan besloten ze naar Brussel te verhuizen. Lees verder

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Oude dag in de grootstad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni