Manifestatie en 4.300 handtekeningen voor bicultureel onderwijs

© tvbrussel
Enkele honderden mensen protesteerden woensdag voor het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Ze pikken het niet dat de minister het bicultureel onderwijs in Brussel wil stopzetten. De online-petitie voor het behoud van de formule telt ondertussen ruim 4.300 handtekeningen.

Momenteel krijgen kinderen in zes Brusselse scholen enkele uurtjes les per week in hun moedertaal. Dat zogenaamde bicultureel onderwijs wordt georganiseerd door onthaalcentrum Foyer. Minister Smet vindt echter dat de resultaten van de doorlichting van het systeem niet overtuigend waren en besloot om de subsidiekraan dicht te draaien.

Enkele honderden ouders, leerlingen en andere sympathisanten betoogden tegen die beslissing voor het kabinet van de onderwijsminister.

"Sommige kinderen komen hier aan en spreken geen Nederlands," zegt Nuria Borras, leerkracht Spaans en een van de deelnemers aan de manifestatie. "Dankzij de lessen in hun eigen taal stellen we de kinderen op hun gemak. Op die manier kunnen ze ook sneller een andere taal leren."

Woensdagmiddag wordt een petitie overhandigd aan minister Smet, met ruim 4.300 handtekeningen. Daarin vragen ouders en de betrokken leerkrachten om de lessen te behouden.

Ondanks het protest is minister Smet niet van plan om op zijn beslissing terug te komen. Hij twijfelt aan de bekwaamheid van de leerkrachten. Die behaalden meestal hun diploma in hun land van herkomst. Bovendien kan niet worden aangetoond dat kinderen die ook leskrijgen in hun moedertaal makkelijker Nederlands leren, aldus de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?