Professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

| Professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

Burgemeester Jette wil UZ Brussel helpen met extra bedden in woonzorgcentra

TRO
© BRUZZ
29/10/2020
Updated: 29/10/2020 16.23u

Op dit moment zijn al een vijftiental coronapatiënten van het UZ Brussel, die er minder erg aan toe zijn, in enkele rusthuizen in de buurt opgevangen. Dat bevestigt CEO Marc Noppen aan BRUZZ. Het ziekenhuis is momenteel nog in gesprek met het OCMW van Jette om bijkomende patiënten op te vangen in het gemeentelijke rusthuis. Daar is nog een dertigtal bedden vrij.

Om de druk op de intensieve zorg in het UZ Brussel te verlichten, is CEO Marc Noppen afspraken aan het maken met woonzorgcentra in de gemeente Jette. Dat zei de CEO van het UZ Brussel woensdagavond al aan de VRT. “Zij hebben ons bedden aangeboden voor patiënten die er niet te erg aan toe zijn, maar ook nog niet naar huis kunnen," zei hij in het duidingsprogramma De Afspraak. "Zij hebben ruimte om die mensen op te vangen. Wettelijk gezien kunnen zij dat niet zomaar doen, maar burgemeester Hervé Doyen (CDH) heeft zijn nek uitgestoken om dat toch mogelijk te maken.”

Sinds afgelopen week zijn er al een vijftiental Covid-19-patiënten uit het UZ Brussel naar woonzorgcentra rondom het ziekenhuis gebracht, onder meer naar het Saint-Ignace woonzorgcentrum in Laken. Het gaat om rusthuizen waarmee het ziekenhuis een goede samenwerking mee heeft opgebouwd gedurende de eerste golf. "Vooralsnog is het een B2B-relatie tussen het ziekenhuis en de woonzorgcentra, in het belang van de patiënten, en verloopt dit eigenlijk wel heel vlot", zegt Noppen aan BRUZZ.

Burgemeester Doyen bevestigt daarnaast dat hij heeft voorgesteld om enkele vrije bedden in het OCMW-rusthuis van de gemeente open te stellen voor patiënten van het UZ Brussel. Het OCMW-rusthuis van Jette telt 90 bedden, maar er wonen maar 62 gepensioneerden. Dat zorgt voor een dertigtal vrije bedden. "Het is nu enkel nog een politieke intentie, een blijk van solidariteit vanwege de gemeente om het ziekenhuis te helpen", zegt Doyen deze donderdag. "Er zijn op dit moment nog geen patiënten van het UZ Brussel in het rusthuis opgenomen, maar er is wel contact gelegd tussen het medisch personeel van het ziekenhuis en van het OCMW." In eerste instantie gaan de gesprekken nu over een tiental inzetbare bedden voor Covid-19-patiënten uit het UZ.

Medische ondersteuning

Noppen verduidelijkt dat de woonzorgcentra waarmee het UZ samenwerkt, zich ertoe verbinden dat hun verplegend personeel "borg staat voor de juiste zorg". "Omgekeerd kan ons team van geriaters de Coördinerend en Raadgevend Arts van het woonzorgcentrum ondersteunen op medisch vlak", zegt Noppen.

Voorlopig gaat het dus over een afzonderlijke samenwerking met bepaalde rusthuizen. B2B, zoals Noppen het verwoordt. "Ik heb minister Alain Maron (van Gezondheid, red.) vorige week het fenomeen van eventuele transfers naar woonzorgcentra uitgelegd", zegt Noppen. "Daar bestaat regelgeving rond en officieel kan dat niet zomaar, maar de minister heeft zich duidelijk uitgesproken: nood breekt wet en als het moet, dan is het zo." Om de mogelijkheid op gewestelijk niveau te bekijken, voert minister Maron donderdag en vrijdag nog gesprekken met Brusselse rusthuizen en de overkoepelende organisatie Iriscare. Dat zegt zijn woordvoerder Nicholas Elles aan BRUZZ. "We willen de woonzorgcentra niet onder druk zetten om patiënten op te nemen, maar we bekijken de situatie in overleg", klinkt het.

'Dit had voorkomen kunnen worden'

Noppen luidde daarnaast nog maar eens de noodklok wat betreft de coronasituatie in zijn ziekenhuis en de rest van ons land. Volgens de biostatisticus van zijn ziekenhuis, zullen we tijdens deze tweede golf uitkomen op tussen de 2.200 en 2.600 coronapatiënten op intensieve zorg. “We weten nu al dat deze golf zwaarder zal worden en langer zal duren dan die in de lente", zei hij in De Afspraak.

Dat had voorkomen kunnen worden volgens hem. Het UZ Brussel verwacht de absolute piek tussen 7 en 12 november. “We zullen onze niet-covid-zorg moeten afbouwen. We kunnen die niet langer vrijwaren,” stelde Noppen. Komende maandag schakelt het ziekenhuis over naar fase 2B, wat betekent dat alle niet-dringende en niet-noodzakelijke zorg wordt uitgesteld - net zoals in de eerste coronagolf in maart en april.

Zelf aan het bed staan

Een nog groter probleem dan het aantal beschikbare bedden (in totaal is er momenteel een IC-capaciteit van 2.000 bedden in heel ons land, minder dus dan het verwachte aantal patiënten op de piek, red.), is volgens Noppen het beschikbare personeel. “Die bedden zullen we wel kunnen creëren,” aldus Noppen, die als voorbeeld onder meer verwijst naar het noodhospitaal dat in Verviers werd opgetrokken. “Maar aan de bedden van covid-zieken, is twee keer zoveel personeel nodig. Zelf ben ik al 14 jaar uit het vak van longarts, maar momenteel volg ik toch een spoedcursus om weer aan het bed te kunnen gaan staan. Het zou nodig kunnen zijn.”

Noppen zelf is lang niet de enige specialist uit een ander domein van de geneeskunde die op de IC’s zou kunnen worden ingeschakeld. En ook op laatstejaarsstudenten geneeskunde en verpleegkunde wordt gerekend.

Wat betreft een mogelijk noodhospitaal kan noch de gemeente Jette, noch het Gewest uitleg geven over concrete plannen in Brussel. Extra ziekenhuisbedden inzetten is een federale bevoegdheid. Er is alvast gevraagd aan de ziekenhuizen om 300 bijkomende bedden voor Covid-19-patiënten te creëren in het hele land. Noppen verduidelijkt aan BRUZZ dat het momenteel niet aan de orde is om een noodhospitaal aan het UZ Brussel te binden. "Theoretisch zou dat kunnen, maar vandaag hebben wij er nog geen nood toe. (...) Het zou ook eerder deel uitmaken van een federaal noodplan, we gaan dat niet in ons eentje doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jette, Samenleving, Marc Noppen, coronacrisis, corona, coronavirus, woonzorgcentra, tweede golf, tweede coronagolf, tweede golf coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni