Meer Brusselaars beschermd tegen elektriciteits- of gasafsluiting

© Photonews

In het Brussels Gewest is het statuut van beschermde klant uitgebreid naar nieuwe categorieën van huishoudens die door de coronacrisis moeilijker hun elektriciteits- en gasfactuur kunnen betalen. Zo staat in een besluit dat de Brusselse regering vorige week goedkeurde op aangeven van Brugel, de Brusselse energieregulator, die het nieuws maandag bekendmaakte.

Concreet wordt het statuut van beschermde klant uitgebreid tot Brusselaars die tussen 1 februari en 31 december 2020 minstens 14 dagen in tijdelijke werkloosheid gesteld waren of zijn. Het statuut kan ook toegekend worden aan zelfstandigen die gebruik hebben gemaakt of nog steeds gebruik maken van het overbruggingsrecht. Dankzij het statuut kunnen zij gedurende een jaar na de toekenningsdatum het sociaal tarief genieten en zo tijdelijk de invorderingsprocedure van hun commerciële leverancier vermijden. Het statuut biedt ook bescherming tegen afsluiting.

"Als regulator is het belangrijk dat we de Brusselse consument in deze crisisperiode ondersteunen. Daarom hebben we gewerkt aan een gemakkelijk te implementeren oplossing die tegelijkertijd de sociale impact maximaliseert. Aangezien het statuut van beschermde klant reeds bestond, leek het ons evident gebruik te maken van dat mechanisme om de Brusselaars te ondersteunen", licht Brugel-voorzitter Thibaut Georgin toe.

Elke Brusselse huishoudelijke afnemer die schulden heeft bij zijn huidige energieleverancier kan het statuut van beschermde klant in het kader van Covid-19 aanvragen via het onlineformulier op brugel.brussels of via het papieren formulier dat hij samen met de door zijn energieleverancier verstuurde ingebrekestelling zal ontvangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?