Minder winkeldiefstallen, meer oplichting via internet

VT
© BRUZZ
06/12/2017

Het aantal winkeldiefstallen en zakkenrollerijen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt sinds 2012 af. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Misdrijven die via het internet gepleegd worden, zitten dan weer in stijgende lijn.

In 2012 waren er nog iets meer dan 18.000 aangiften van zakkenrollerijen, terwijl dat er in 2016 nog maar ongeveer 9.000 waren. Ook het aantal winkeldiefstallen daalt: van ongeveer 3.300 naar zo’n 2.400 aangiftes.

In totaal zijn er in 2015 zo’n 69.000 criminele feiten geregistreerd in het gewest, in 2016 waren dat er dat iets meer dan 63.000. Dat merken ze ook bij de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst). “We zien een daling van het aantal diefstallen” zegt woordvoerster Marie Verbeke aan BRUZZ. “Dat heeft wellicht veel te maken met de verhoogde aanwezigheid van onze agenten op straat,” zegt ze. “Meer blauw op straat is in die zin een vorm van preventie.”

Meer cybercriminaliteit
De ‘onzichtbare’ criminaliteit, dat zijn feiten die gepleegd worden via het internet, zit dan weer in stijgende lijn. In 2015 waren er zo’n 3.500 aangiftes van misdrijven via het internet, zoals oplichting, terwijl dat er in 2016 meer dan 4.000 waren.

Ook bij de politiezone Marlow (Ukkel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde) merken ze een stijging van cybercriminaliteit. “We vermoeden ook dat het werkelijke cijfer een pak hoger ligt, omdat veel mensen zo’n feiten niet aangeven bij de politie,” vertelt woordvoerder Laurent Masset. “Ze denken vaak dat de politie toch niets kan doen,” vervolgt hij. “In feite is dat soms ook waar, want de zaken worden telkens doorverwezen naar de federale politie, waar ze vaak blijven liggen.”

Algemene trend
Volgens criminologe Sofie De Kimpe (VUB) passen de Brusselse cijfers binnen een algemene trend. “De zichtbare criminaliteit, zoals zakkenrollerijen en winkeldiefstallen dalen inderdaad, dat is een internationale trend.” zegt ze aan BRUZZ.

“We zien echter wel een stijging van de onzichtbare criminaliteit, zoals oplichting via het internet,” vervolgt ze. “In veel gevallen worden die zaken niet vervolgd door het parket, wat de stijging ook deels verklaart.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni