Minister Nathalie Muylle (CD&V) investeert in opleiding 180 zedeninspecteurs

© Jasmijn Post-BRUZZ
| Zorgcentrum na seksueel geweld aan Sint-Pietersziekenhuis.

Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) investeert in de opleiding van 180 zedeninspecteurs. Er wordt ook 2,1 miljoen euro uitgetrokken voor de uitbreiding van drie bestaande zorgcentra in Brussel, Gent en Luik. Bedoeling is om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen om klacht in te dienen.

Zedeninspecteurs zijn opgeleid om met veel omzichtigheid en empathie verhoren af te nemen van slachtoffers en klachten te behandelen. Slachtoffers zijn vaak getraumatiseerd en het is niet evident om hun verhaal te doen. De aanpak werkt en het aantal slachtoffers dat zijn weg vindt naar de zorgcentra na seksueel geweld is gestegen.

In 2017 meldden zich elke dag gemiddeld twee slachtoffers aan, ondertussen zijn dat er drie per dag. "Omdat steeds meer politiezones samenwerken met de centra, verwachten we een verdere stijging van het aantal aanmeldingen", zegt Muylle.

Prognoses tonen aan dat het aantal aanmeldingen kan stijgen tot dertien per dag. In Brussel verwacht de federale regering dat 1.800 slachtoffers zich zullen aanmelden.

Politiezones die samenwerken met de centra krijgen bijkomende middelen. Het gaat om een verdrievoudiging, zegt de minister, tot 960.000 euro. Met dat geld zullen hoofdzakelijk 180 nieuwe zedeninspecteurs opgeleid worden: 75 in Oost-Vlaanderen, 75 in Brussel en 30 in Luik.

In Gent en Brussel zullen ook inspecteurs opgeleid worden uit politiezones die initieel niet aangesloten zijn bij de zorgcentra. Op die manier kunnen slachtoffers in andere zones ook al verhoord worden door getrainde zedeninspecteurs.Tijdens hun opleiding leren de inspecteurs over de psychische gevolgen van seksueel geweld en aangepaste gespreks-en verhoortechnieken. Er ligt een nadruk op het beroepsgeheim en de werking van de zorgcentra.

Het werk van die inspecteurs loont, want liefst 67 procent van de slachtoffers dient klacht in. In een klassieke situatie doet slechts 10 procent van de slachtoffers aangifte. Naast de opleiding voor zedeninspecteurs, wordt gewerkt aan een opleiding voor parketmagistraten, onderzoeksrechters, justitieassistenten en politieambtenaren die met de zorgcentra in contact komen.

De bestaande zorgcentra krijgen elk 250.000 euro om hun infrastructuur uit te breiden. In Brussel zijn de werken al gestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?