MIVB gaat trams 'leasen' van Zweedse bank

© MIVB
Als alles normaal verloopt, dan koopt een Zweedse bank binnenkort 59 trams voor MIVB. Juridisch gezien zal de vervoersmaatschappij de trams huren van de bank, maar de facto betaalt MIVB de aankoopsom onmiddellijk aan de bank terug. De bank zal door de aankoop minder belastingen moeten betalen, en dat belastingvoordeel kan de MIVB recupereren.

"De onderhandelingen zitten in de laatste fase," licht MIVB-woordvoerster An Van hamme toe aan brusselnieuws.be. "Concreet gaat het om 59 trams, goed voor een bedrag van 162 miljoen euro. De trams zijn al besteld bij producent Bombardier. Het is de bedoeling dat de Zweedse bank de trams koopt en wij die vervolgens van hen 'huren' - juridisch gezien dan toch. In de praktijk zullen we direct het hele aankoopbedrag betalen aan de bank. De bank zal door de aankoop minder belastingen moeten betalen en dat voordeel aan ons doorrekenen. Dat komt neer op een korting van 4 à 5 miljoen euro."

"Ons voordeel is dubbel," zegt Van hamme. "We moeten niet onmiddellijk het hele bedrag ophoesten en we recupereren een deel van het belastingsvoordeel dat de Zweedse bank krijgt."

De MIVB heeft in 1995 al trams verworven via leasing. "Ook nu was er een offerte-aanvraag, en we hebben geopteerd voor die van de Zweedse bank," aldus Van hamme.

Omdat de onderhandelingen nog lopen, wil MIVB nog niet kwijt over welke bank het gaat.

Didier Gosuin, FDF-fractieleider in het Brussels parlement, stelt zich vragen bij de financiële constructie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?