Eenvoudig Nederlands

MIVB maakte geen fout op kunstwerk in metrostation Clemenceau

© MIVB
| Metrostation Clemenceau in Anderlecht met het werk van kunstenaar Joseph Willaert.

Het gedenk-plaatje met de datum 2025 in metrostation Clemenceau is geen fout van de MIVB. Het is een grapje van de kunstenaar Joseph Willaert. Willaert zette het plaatje met zijn sterfdatum zelf bij het kunstwerk.

Regelmatig melden reizigers aan de MIVB dat er een fout staat aan het kunstwerk in metrostation Clemenceau. Op het gedenk-plaatje naast het kleurrijke kunstwerk van Joseph Willaert staat “Joseph Willaert Promenade, Vlaams schilder, 1936-2025".

Sommige mensen op Twitter dachten dat het om een fout van de MIVB ging. Ze vroegen om een aanpassing. Maar de MIVB krijgt die vraag regelmatig. “Het gedenk-plaatje hoort bij het kunstwerk. Het werd door de kunstenaar zelf gemaakt. Het is een grapje van Willaert zelf”, reageert Guy Sablon van de MIVB.

Humor is kern van zijn werk

De Vlaamse schilder Joseph Willaert is inderdaad in 1936 geboren, maar hij stierf in 2014. In 1993 schilderde hij een landschap op de muren van het metrostation Clemenceau. Het werk bestaat uit 38 schilderijen. Het geeft de reiziger de illusie dat hij zich op een landelijke plek bevindt. Humor is een belangrijk deel in het werk van Willaert.

“Ieder jaar zijn er mensen die de sterfdatum 2025 op het gedenk-plaatje opmerken”, zegt Sablon van de MIVB. “Een sterfdatum die in de toekomst ligt, dat is opvallend. Na het jaar 2025, zullen we die vraag niet meer krijgen”, denkt Sablon.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

De MIVB krijgt regelmatig de vraag om deze 'fout' recht te zetten.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?