Rusthuis Séquoia in de Jean Dubrucqlaan.

Rusthuis Séquoia in de Jean Dubrucqlaan.

Krakers mogen niet uit leegstaand rusthuis in Molenbeek gehaald worden voor einde crisis

TRO
© BRUZZ
09/04/2020
Updated: 10/04/2020 15.18u

Krakers van de vzw La Case Sin Papel hebben een rusthuis in Molenbeek bezet. De gemeente kan hen er tot het einde van de coronacrisis niet uithalen. De eigenares is ten einde raad.

In het rusthuis verbleef niemand meer, de 52 bedden waren leeg sinds 31 december vorig jaar. Wel gebruikte eigenares Natascha Van Steen het kantoor nog, waar ook al haar boekhouding nog stond. De coronacrisis schoof de ondertekening van een contract met een nieuwe huurder volgens Van Steen op de lange baan. De eigenares zegt dat die huurder patiënten met psychiatrische problemen in het pand zou plaatsen.

Maar inmiddels heeft ze andere zorgen. Afgelopen vrijdag is namelijk een groep van zo'n twintig krakers ingetrokken in het rusthuis. "Zelf werd ik pas afgelopen dinsdag op de hoogte gebracht", aldus Van Steen. "Sinds de coronacrisis uitbrak, ging ik alleen op woensdag nog kijken. Maar nu kan ik er helemaal niet meer in. Als ik het gebouw betreed, betreed ik zogezegd hun woonruimte. Terwijl het mijn pand is."

Gezondheid krakers voorop

Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), bevestigt aan BRUZZ dat de krakers voorlopig het gebouw mogen blijven: “Het gewest heeft beslist dat er tijdens de coronacrisis geen uithuiszettingen mogen gebeuren. Wij kunnen alleen maar bemiddelen tussen de vzw en de eigenaar. Artsen Zonder Grenzen is gaan kijken en heeft vastgesteld dat, in het kader van de coronamaatregelen, het pand voldoet om een groep van deze omvang te huisvesten. Ook qua brandveiligheid is het gebouw in orde. Wij kunnen alleen maar bemiddelen tussen de vzw en de eigenaar. We proberen met de advocaat van de eigenares en de advocaat van de vzw La Casa Sin Papel tot een akkoord te komen.”

Van Steen bevestigt dat de gemeente haar een schikkingsvoorstel gedaan heeft. "Zo kan ik nog wat van de kosten voor mijn elektriciteit en water terugkrijgen", zegt ze. Tijdens de coronacrisis mag immers niemand daarvan worden afgesloten. "Het is die schikking of naar de vrederechter stappen, maar dat kan tot twee jaar duren. Dit voelt heel onrechtvaardig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Stedenbouw, corona, coronacrisis, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni