Molenbeekse kerk opent deuren voor interreligieus ramadanmaal

© I Like Molenbeek

Ongeveer zeshonderd hebben vrijdagavond in Molenbeek samen de avondmaaltijd tijdens de ramadan gevierd. Dat gebeurde op uitnodiging van de priester van de Sint-Jan Baptistkerk, in zijn kerk. Mensen met alle godsdienstovertuigingen waren welkom.

De interreligieuze iftar, of avondmaaltijd tijdens de vasten, was een idee van schepen van Interculturele Dialoog Sarah Turine (Ecolo), en stond oorspronkelijk gepland op de Gemeenteplaats. Maar het barslechte weer deed de organisatie zoeken naar een alternatief, meldt La Dernière Heure. Priester Aurélien Saniko bleek bereid de grote groep in zijn kerk in het hart van de gemeente te ontvangen.

Dat werd positief onthaald door de buurtbewoners en de winkeliers uit de buurt die, zoals de Facebookpagina I Like Molenbeek beschrijft, soms al decennialang naast de kerk wonen maar er nog nooit een voet hadden binnengezet. Het gebaar werd geapprecieerd tot in Marokko, waar de HuffPost Maghreb er een artikel aan wijdde.

Voor de maaltijd namen de schepen en de priester het woord, maar ook Mohamed El Bachiri. Hij is de echtgenoot van Loubna Lafkiri (L.O.-leerkracht en moslima die omkwam bij de aanslagen op 22 maart, red.)., en sprak over de ware jihad: die van het niet enkel aan jezelf denken, en de liefde.

Harira
Op het menu stonden daarna de traditionele vastensoep harira en dadels, maar ook gerechten die de deelnemers zelf meegebracht hadden. Naar schatting ongeveer 30 procent van de deelnemers waren niet-moslims die kwamen meevieren.

Het is de tweede keer dat Molenbeek een grote gezamenlijke vastenverbreking organiseert. Bij de eerste in juli 2015 op het Gemeenteplein kwamen ongeveer driehonderd mensen opdagen. De schepen organiseerde een vergelijkbaar evenement met Kerstmis vorig jaar, en vierde afgelopen april ook een multicultureel Joods Pasen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?