Montasser AlDe’emeh keert terug naar KU Leuven

© Montasser AlDe'emeh
© Montasser AlDe'emeh

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh gaat aan de slag als wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven. Na drie jaar werken voor de Belgische veiligheidsdienst wil hij nu zijn doctoraat afronden. 'Volgend jaar al, om erna, waarom niet, les te gaan geven'.

AlDe’emeh is alumnus aan de Leuvense universiteit. Hij werkte er al eerder als wetenschappelijk medewerker rond een onderzoek over westerse Jihadstrijders in Syrië en Irak. In 2014 begon hij ook te werken voor de Staatsveiligheid, eerst als informant maar gaandeweg ook als burgerinfiltrant.

"Nu komt aan dat ondergronds dubbelleven eindelijk een einde. Ik ben heel blij dat ik terug kan keren naar de KU Leuven, waar het voor mij allemaal begon. Hier kan ik de rust terugvinden waaraan het mij de voorbije jaren ontbrak", zegt AlDe’emeh aan BRUZZ.

Eind september werd hij met twee andere beklaagden in beroep veroordeeld voor schriftvervalsing. Volgens AlDe'emeh gebeurden de feiten in opdracht van de Staatsveiligheid. Als bewijs legde hij zijn geheimhoudingscontract neer dat zijn undercoverwerk voor de Staatsveiligheid kan bewijzen.

Het arrest stipte echter aan dat AlDe'emeh misschien wel voor de Staatsveiligheid werkte, maar "dat uit niets blijkt dat hem machtiging werd verleend om strafbare feiten te plegen". Gisteren werd bekend dat burgerinfiltranten "minder belangrijke misdrijven" mogen plegen.

Lesgeven
Tot voor kort was AlDe’emeh verbonden aan de Universiteit van Nijmegen. Beide partijen gaan naar eigen zeggen in goede verstandhouding uiteen. Hij zou intussen al een tijdje aan de KU Leuven werken, maar deze vrijdag raakte alles ook administratief in orde.

Hij wordt aan de KU Leuven begeleid door professor John Nawas, hoofddocent aan de onderzoeksgroep Arabistiek en Islamkunde binnen de faculteit Letteren. Hij hoopt in 2018 zijn doctoraat af te ronden. En erna? "Verder onderzoek doen, en, waarom niet, lesgeven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?