Moslim schrijft emotionele brief aan radicaliserende jongeren

LBU
© brusselnieuws.be
14/04/2016
Ook in:
nl fr

Sinds enkele dagen wordt op Facebook een open brief van Mohamed Ibrir, gericht aan de geradicaliseerde jongeren uit Brussel, gretig gedeeld. Het is een noodkreet, en tegelijkertijd een oproep tot meer eenheid en dialoog.

Meer dan honderd keer is de brief van Mohamed Ibrir, verantwoordelijke voor het milieubeheer in Abattoir, al gedeeld. Het is dan ook een oproep die recht uit het hart komt van een Brusselse moslim.

“Alle debatten en discussies die ik sinds de aanslagen in mijn buurt over geradicaliseerde jongeren gevoerd heb, geven mij geen voldoening”, zegt hij. “Ik voel mij niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd, maar ik maak mij wel zorgen over onze jongeren. Op Facebook worden zelfs de meest vredelievende mensen haatdragend.”

Daarom kroop hij afgelopen weekend in zijn pen en richtte zijn brief aan alle jongeren in zijn wijk Kuregem, en bij uitbreiding in heel Brussel, die op het foute pad zijn terechtgekomen of dreigen te komen.

“Ik wilde een boodschap van vrede uitdragen”, zegt Ibrir. “Het onheil is sinds kort heel dichtbij gekomen. Het is daarom belangrijk dat we allemaal dichter bij elkaar komen en opnieuw naar elkaar leren luisteren.”

Lees hieronder de volledige brief van Mohamed, die door onze redactie met toestemming naar het Nederlands werd vertaald:

Mijn broer,
Ik weet niet hoe je eruit ziet en ik weet niet waar je je verbergt.
Sommigen zeggen dat je intelligent bent, anderen zeggen dat je niet meer bent dan een kleine ex-delinquent. Maar velen zeggen wel dat jij helemaal verloren bent en dat je eenvoudigweg een manier zoekt om zin te geven aan je leven.
Je zou de soldaat van god willen zijn, maar eerder dan onschuldigen te beschermen, bereid je je voor om hen uit te moorden.

In jouw schuilplaats maak je bommen die met behulp van veel spijkers de huid van talloze onschuldigen zal verscheuren.
Tussen hen, en dat weet je goed, zullen er ook kinderen zijn, vrouwen, ouderen, mensen met een beperking en misschien zelfs jouw naasten.
Maar dit heeft voor jou geen belang, want jouw hart kleurde donker door het discours van enkele mannen die jouw hersenen hebben gekoloniseerd.
Spreken ze met jou over de jihad en over eer?
Ken jij dan wel de echte betekenis van het woord “jihad”? Jihad gaat over de inspanning om in het spoor van god te komen. De beste jihad is degene die elke ouder bereikt door zijn kind het respect voor het menselijk wezen te onderwijzen.

Mijn broer,
Laat mij jou vertellen dat de dood van een onschuldige nooit een verwezenlijking van de jihad zal zijn.
Jouw plannen besmeuren de eer van de islam, ze besmeuren de eer van onze ouders, ze besmeuren de eer van zij die overal ter wereld gestorven zijn voor rechtvaardigheid.

Mijn broer,
Als deze boodschap jou ooit bereikt, als je mijn stem nog kan horen, dan smeek ik je, stop met je plannen vooraleer het te laat is. Stop te geloven dat je naar het paradijs zal gaan als het bloed van onschuldigen aan jouw handen kleeft.

Mijn broer,
Licht de sluier die ze voor jouw ogen hebben gehangen.
Ze hebben van jou een instrument gemaakt om hun morbide fantasieën uit te voeren. Bekijk hen wat beter en je zal zien dat ze zelf geen enkele moed hebben en dat hun hart geen liefde kent, voor god noch voor de mensen.

Mijn broer,
Kom terug naar ons, wij hebben jou zo hard nodig.
Er zijn nog zoveel andere dingen te doen die jou de zin voor het leven kunnen teruggeven.

MIJN BROER,
Laat mij jou nog als mijn broer aanspreken, zolang het niet te laat is. Want zodra je bloed zal hebben doen vloeien, zal je nooit meer deel uitmaken van zij die ik MIJN BROER kan noemen.

MOHAMED IBRIR

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni