N-VA hekelt taalgebruik in landende vliegtuigen

Sommige vliegtuigmaatschappijen doen hun aankondigingen bij de landing op Brussels Airport niet in het Nederlands. Een doorn in het oog van Vlaams parlementslid Lieve Maes (N-VA).

Maes verwees in een parlementaire vraag naar een vlucht met British Airways. Daarbij gebeurden de aankondigingen enkel in het Engels en het Frans, "terwijl het Nederlands hier de officiële taal is en vele klanten Nederlandstalig zijn."

"Ik kan mij niet herinneren ooit al geland te zijn op een luchthaven waar de plaatselijke taal niet gebruikt werd bij de verwelkoming", klonk het verder. Het Vlaams parlementslid uit Zaventem wijst erop dat de luchtvaartmaatschappijen desnoods een bandje kunnen afspelen als het boordpersoneel geen Nederlands kent.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) antwoordde dat het taalgebruik op landende vliegtuigen tot zijn spijt niet geregeld is en dus onder de taalvrijheid in de Grondwet valt. "Vanuit commercieel oogpunt is het uiteraard verstandig om bij de verwelkoming van passagiers rekening te houden met de plaatselijke taal bij het vertrek of aankomst", stelde Weyts. "Het zijn echter de maatschappijen zelf die hiervoor de nodige welwillendheid aan de dag zullen moeten leggen. De luchthavenuitbater kan dit als aandachtspunt aankaarten bij de luchtvaartmaatschappijen."

British Airways verklaarde ondertussen dat het normaal zowel het Engels als het Frans en het Nederlands gebruikt bij landingen op Zaventem. Het wegvallen van het Nederlands zou te wijten zijn aan een technisch defect, waarvoor de luchtvaartmaatschappij zich excuseert. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?