Na Francken nu ook actie gepland bij lezing Jambon in Ukkel

© VRT

Dinsdagavond is de lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op de Vrije Universiteit Brussel in mineur geëindigd nadat linkse groeperingen de ingang blokkeerden. Een dag later circuleert er op Facebook alweer een nieuwe protestoproep, deze keer tegen minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij zal op 15 mei een lezing geven in het cultureel centrum van Ukkel over het thema veiligheid.

Woordvoerder van de VUB, Sicco Wittermans, liet al weten dat er bij het incident aan de VUB dinsdagavond vooral extreme politieke groeperingen betrokken waren, en weinig tot geen VUB-studenten. “Het waren zowel Franstalige als Nederlandstalige protestvoerders en we zijn er zeker van dat er geen interne studentengroepen of –bewegingen deelgenomen hebben aan het protest.”

‘Jambon Buiten’
Op Facebook circuleert nu het event ‘Jambon Buiten’, georganiseerd door dezelfde groepen die tumult veroorzaakten rond de geplande lezing van Francken. Het gaat om organisaties zoals ‘Jeunesses Libertaires Belgique’, ‘Niemand is Illegaal’, ‘Union syndicale étudiante’, ‘Collectif Alternative Libertaire Bruxelles’ en ‘Jeunes anticapitalistes (JAC)’.

“Wij horen en zien hen (de politici in kwestie, nvdr.) overal en nu is het tijd dat zij ons eens horen. We moeten vechten tegen hun racistische, islamofobe en anti-religieuze praat. Dat mag voor niemand een discussiepunt zijn,” zegt Axel, één van de protestvoerders van de JAC beweging. Op de vraag wie de initiatiefnemer is van de beide protestacties, wijzen de verschillende groepen naar elkaar.

'Politie evalueert de situatie'
De lezing van Jambon in het cultureel centrum van Ukkel is een initiatief van Ukkels schepen Boris Dilliès. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de protestactie, maar maakt zich er weinig zorgen over. "De politie evalueert de situatie en neemt indien nodig extra veiligheidsmaatregelen."

Op het kabinet van Jambon zijn ze eveneens nog niet op de hoogte. “Wij hebben nog helemaal geen weet van een dergelijke protestactie. Indien er maatregelen nodig zouden zijn, dan moeten die van het cultureel centrum uit komen. Wij zijn hier de gast.”

Nieuwe lezing van Francken?
VUB-persverantwoordelijke Wittermans liet tot slot nog weten dat hij een nieuwe uitnodiging voor een lezing heeft verstuurd naar staatssecretaris Francken. “Wij hebben nog geen uitnodiging ontvangen maar die kan nog onderweg zijn," klinkt het op het kabinet.

“Momenteel heeft de staatssecretaris het redelijk druk, dus het is vooral agendagewijs kijken naar wat mogelijk is. Het is zeker geen principekwestie indien die lezing niet meer zou kunnen doorgaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?