Natuurgebied Moeraske geteisterd door kabelstrippers

© Bart Hanssens
© Bart Hanssens
Het Everse natuurgebied Moeraske heeft af te rekenen met kabelstrippers, koperdieven die kabels ter plaatse van de isolatie ontdoen. De hoeveelheid plastic die ze achterlaten is nauwelijks nog op te ruimen, klagen natuurverenigingen.

Bij haar jaarlijkse opruimactie in natuurgebied het Moeraske trof Natuurpunt afgelopen zaterdag een ware ravage aan. "Op verschillende plaatsen lagen grote hoeveelheden kabelsnippers", vertelt voorzitter Bart Hanssens aan brusselnieuws.be. "We hebben tientallen vuilzakken gevuld, maar uiteindelijk hebben we nog maar de helft opgeruimd gekregen."

De snippers worden achtergelaten door kabeldieven, die actief zijn bij het aanpalende station Schaarbeek-Vorming. In het natuurgebied strippen ze het plastic omhulsel van de kabel eraf om daarna het koper te kunnen verkopen.

Cebe, de beheersploeg achter het Moeraske, heeft er in elk geval genoeg van. "Dit is nu al een paar jaar aan de gang. Dagelijks liggen er nieuwe snippers, en steeds op andere plekken. Het probleem is onbeheersbaar geworden. En dergelijke visuele vervuiling spoort andere bezoekers natuurlijk niet aan het park proper te houden."

Kampement
Zaterdag trof de opruimploeg ook een kampement aan in het Walckierspark, een onderdeel van het natuurgebied in het naburige Schaarbeek. Daarin lagen twee mannen. "Waarschijnlijk kabeldieven, maar de politie zegt niets te kunnen doen zolang ze niet op heterdaad betrapt worden. We kunnen enkel het kampement ontruimen."

Volgens Hanssens zijn er niet alleen voor het Moeraske ernstige gevolgen. "Vermits het fenomeen met de jaren erger wordt, kunnen er vragen gesteld worden bij de beveiliging van de installaties van Schaarbeek-Vorming."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?