Netwerk Wonen klaagt subsidieverlies aan: ‘Terwijl opdrachten toenemen'

© Ivan Put

Het Netwerk Wonen, dat kwetsbare woningeigenaars in Brussel bijstaat bij energiezuinige renovaties, vreest volgend jaar geen extra werkingsmiddelen van het Gewest te krijgen. “Onbegrijpelijk, in tijden van een energiecrisis”

Van het totaal aantal eigenaars dat bij het Netwerk Wonen aanklopt voor hulp, heeft zo’n 70 procent een laag gezinsinkomen. “Onze doelgroep bestaat uit gezinnen in de oudste, dichtst bevolkte en meest precaire wijken van Brussel,” zegt medewerker Marilène De Mol.

De koepel bestaat uit negen vzw’s, zoals het Centre de Rénovation Urbaine in Anderlecht, buurthuis Bonnevie in Molenbeek en Fabrik in Sint-Joost-ten-Node. Vorig jaar hielp het netwerk samen zo’n 2.500 huishoudens, goed voor bijna 4.500 woningen, met vragen over allerhande werken in huis. Ze begeleiden en geven gezinnen advies bij energiezuinige renovaties.

De laatste maanden ziet de organisatie naar eigen zeggen "een lichte stijging" in het aantal hulpvragen. "Een groot deel ervan gaat, niet geheel onlogisch, over energie,” zegt De Mol. Net wegens de energiecrisis had de organisatie gehoopt op extra werkingsmiddelen volgend jaar. “Zonder extra subsidies zullen wij minder dossiers kunnen verwerken.” De Mol vreest zelfs voor ontslagen onder het personeel.

Subsidies niet geïndexeerd

Concreet verwachten de negen organisaties van Netwerk Wonen in 2023 samen zo’n 2,1 miljoen euro aan subsidies van de Brusselse regering, exact hetzelfde bedrag als dit jaar: ruim 900.000 euro van Leefmilieu Brussel en bijna 1,2 miljoen euro subsidies in het kader van stadsvernieuwing. Op die tweede schijf was vorig jaar al 10 procent beknibbeld. Dit jaar blijft dat dus zo. “En als we ook de niet-indexering meerekenen, verliezen we globaal 17 procent aan werkingsmiddelen,” zegt De Mol.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?