Nieuw busstation Vilvoorde is open

© De Lijn Vlaams-Brabant

In Vilvoorde is het nieuwe busstation van De Lijn donderdag plechtig geopend. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) knipte het ceremoniële lintje door in aanwezigheid van burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) en Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. Er is meer plaats voor bussen, en de doorstroming aan het station zou ook vlotter moeten verlopen.

Het nieuwe busstation met zijn zes nieuwe perrons is te vinden op de plek van het voormalige Joker Casino op de hoek van de Parkstraat en het Stationsplein. De bouw ervan heeft goed acht maanden geduurd. Het hele project kostte in totaal zo’n 2,7 miljoen euro.

"Het nieuwe busstation, dat 5 000 op- en afstappers en meer dan 600 bussen per dag ontvangt, moet meer mensen verleiden om het openbaar vervoer te nemen. De bus is een onmisbare schakel in het multimodale knooppunt dat Vilvoorde is”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Tevoren waren er vijf perrons die verspreid lagen over de stationsomgeving, wat geregeld tot opstoppingen en onveilige situaties leidde. In de nieuwe situatie moeten bussen vlotter doorstromen, wat de hele stationsomgeving veiliger en overzichtelijker voor iedereen zou moeten maken.

Nieuwe fietsenstalling en nieuwe taxistandplaats
Fietsers kunnen gebruik maken van een nieuwe fietsenstalling naast de sporen en van een nieuw fietspad op de rotonde voor het station. Voetgangers kunnen rekenen op een breed trottoir tussen de sporen en het busstation, taxi’s hebben een nieuwe standplaats in de Stationlei. Tot slot verbetert de doorstroming voor al het verkeer in de ruime omgeving van het station.

In 2020 wordt overstappen tussen trein en bus bovendien nog makkelijker dankzij een nieuwe onderdoorgang onder de sporen. De nieuwe tunnel van de NMBS zal immers direct uitgeven op het nieuwe busstation van De Lijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?