Nieuw onderzoek naar atletiekstadion

Koning Boudewijnstadion memorial van damme Koning Boudewijnstadion memorial van damme

Beliris trekt een bijkomend bedrag van 350.000 euro uit om de haalbaarheid van een atletiekstadion te onderzoeken. Die som komt bovenop de 750.000 euro die al waren toegekend voor de studie naar een ambitieus Europees topsportcentrum. Het stadion moet in staat zijn om internationale atletiekwedstrijden zoals de Memorial te ontvangen.

Eerder gaf Beliris, een samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en het Gewest, de opdracht om de haalbaarheid van een ESA te onderzoeken. Het gaat om een topsportschool, waar Jonathan Borlée de drijvende kracht achter is.

Aan dat onderzoek wordt nu dus een luik toegevoegd. Naast de haalbaarheid van het ESA, zal men ook nagaan of er een link mogelijk is met een stadion dat geschikt is voor Europese atletiekwedstrijden.

“Het gaat zeker niet alleen om het vinden van een geschikte locatie voor de Memorial”, zegt Marianne Hiernaux, woordvoerder van Beliris. “We willen vooral weten of een stadion een meerwaarde betekent voor het ESA. Moeten die twee überhaupt samen?”

Om dit te onderzoeken, werd het budget voor de studie opgetrokken van 750.000 euro naar 1,1 miljoen euro. Het was het kabinet Reynders (MR), federaal minister belast met Beliris, dat vroeg om het stadion aan de studie toe te voegen, aldus Hiernaux. Opdrachtnemers zijn Deloitte en de faculteit Sport & Society van de VUB.

Dat laatste is bijzonder, want de VUB had nog maar vorig jaar onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor de Memorial. Daar kwamen toen het Jesse Owens stadion in Neerpede en het NEO-project als winnaars uit.

"We bouwen verder op de studie die er is”, zegt professor Veerle De Bosscher van Sport & Society - de groep die nu in de plaats van het kenniscentrum sportmanagement het onderzoek voert. Ook zij beklemtoont dat dit onderzoek niet louter nog eens het in kaart brengen van geschikte locaties is. “In dit onderzoek staat het ESA centraal. Met daarbij de mogelijkheid van een Memorial Van Damme.”

Op het terrein is intussen wel het een en ander veranderd. Zo heeft RSC Anderlecht het Jesse Owens stadion gekocht, en gaf de NV NEO, aangestuurd door de Stad Brussel en het Brussel Gewest, te kennen geen zo’n stadion te zullen bouwen. Daardoor komen de twee beste locaties niet meer in aanmerking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?