Nieuwe vliegensoort ontdekt in Brussel

Biologen hebben een nieuwe vliegensoort ontdekt in de Brusselse botanische tuin Jean Massart. Het vliegje werd Drapetis bruscellensis gedoopt. ‘In België wordt niet elke dag een nieuwe soort voor de wetenschap ontdekt, en zeker niet in Brussel’, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Het vliegje werd door entomoloog Patrick Grootaert van KBIN en zijn team van biologen en vrijwilligers ontdekt in de botanische tuin Jean Massart in Oudergem, vlakbij het Zoniënwoud. 

Zelden ontdekken biologen nog nieuwe insectensoorten voor de wetenschap in België. ‘En voor vliegensoorten moeten we al zo’n 20 jaar teruggaan’, zegt Grootaert. ‘De fauna van West-Europa is de best gekende ter wereld. Het is moeilijk om hier nog iets nieuws te ontdekken.’ 

Drapetis-vliegen zijn tweevleugeligen van hooguit een paar millimeter groot , met een glanzend-zwart borststuk. Ze leven vooral op boomstammen en bladeren, waar ze jagen op nog kleinere insecten en mijten. Alle soorten lijken met het blote oog erg op elkaar. Entomologen vergeleken onder de microscoop morfologische kenmerken van de gekende Drapetis-vliegen, zoals de vorm van de geslachtdelen, de poten en de voelsprieten. Een genetische vergelijking - DNA-barcoding genoemd - bevestigde dat Drapetis bruscellensis wel degelijk een nieuwe soort is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?