| De rechterbus wordt weer wat duurder. De tarieven in de linkse bus blijven gelijk.

Bij NMBS en De Lijn gaan enkele tarieven, naar jaarlijkse gewoonte, op 1 februari omhoog. De MIVB verhoogt zijn tarieven niet. Bij de NMBS slaan de prijzen van abonnementen met 2,5 procent, andere vervoersproducten worden gemiddeld 1,5 procent duurder. Bij De Lijn gaat het om abonnementen zoals de Buzzy Pazz en de Omnipas die worden geïndexeerd.

NMBS

Een standaardbiljet wordt gemiddeld 0,94 procent duurder. Het goedkoopste biljet kost vanaf februari 2,3 euro (in plaats van 2,2 euro). Het seniorenbiljet (heen- en terugreis voor 65-plussers in tweede klasse) gaat van 6,2 naar 6,5 euro, of +5 procent.

Een forse prijsverhoging is er voor de Go Unlimited van een week, een pass voor -26-jarigen om onbeperkt te reizen tijdens schoolvakanties. Die wordt een kwart duurder: 15 euro. De prijs voor een Go Unlimited van een maand blijft gelijk op 25 euro. Een aantal tarieven veranderen dan weer helemaal niet, zoals de Go Pass 10, de Rail Pass en de fietsdagkaart.

De Lijn

Bij De Lijn blijven de prijzen voor de losse tickets ongewijzigd. Een klassiek papieren biljet voor 60 minuten reizen met bus of tram zal dus ook na 1 februari 3 euro kosten, een sms-ticket 2,15 euro en een m-ticket (via de smartphone) 1,8 euro. Er bestaan inmiddels al verschillende apps om de m-tickets te kopen.

De Lijnkaart voor 10 ritten wordt op 1 februari wel 1 euro duurder en zal dan 16 euro kosten, al lanceert De Lijn tegelijk een digitaal alternatief, de m-card, waarvan de prijs op 15 euro blijft. Die digitale Lijnkaart zal de reiziger kunnen aanschaffen via een app op de smartphone.

In groep reizen wordt ook duurder. Momenteel bestaat er nog een groepsbiljet van 1,25 euro per persoon voor groepen van 5 tot 44 personen die allemaal hetzelfde traject afleggen. Dat wordt vanaf 1 februari 1,30 euro per persoon en de groep zal uit minstens 10 personen moeten bestaan

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni