NMBS veegt parking onder station Kapellekerk van tafel

© Floris van Cauwelaert
© Floris van Cauwelaert

Volgens de NMBS is een parking onder het station Kapellekerk op de Noord-Zuidverbinding niet mogelijk. Burgemeester Mayeur zei donderdag dat die locatie het voorkeursscenario van de Stad was voor een nieuwe parking in de Marollen.

Yvan Mayeur (PS zei dat er geen parking aan de sociale woontoren van de Brigittinen komt. De Stad zoekt nu een andere locatie en de bestaande ruimtes onder de Kapellekerk lijken daarbij de meest voor de hand liggende piste volgens Mayeur.

De NMBS veegt dat scenario echter van tafel. De maatschappij wijst erop dat de veiligheidsrisico’s voor een ondergrondse parking in die ruimtes te groot zijn. Dat meldt Le Soir en wordt door de NMBS bevestigd aan onze redactie. "Je kan geen brandbare materialen onder de sporen opslaan. En auto's bevatten brandstof, dus dat lukt niet", luidt het in de krant.

De NMBS wil wel verder wil praten met de Stad over een andere invulling voor de ruimte onder het station. Dat zou dan eerder een cultureel project kunnen worden in samenwerking met kunstencentrum Recyclart, dat nu al in het station zit.

Blijven zoeken
Het njet van de NMBS betekent dat het project van de Marollenparking nog meer op de lange baan raakt. De Stad blijft wel zoeken in de buurt naar een nieuwe locatie.

De parking in de Marollen is een van de vier nieuwe ondergrondse parkings die het stadsbestuur wil bouwen in de Vijfhoek. De parkings werden tegelijk aangekondigd met de plannen voor een grotere voetgangerszone en een parkeerlus rond die zone. De parking in de Marollen beantwoordt volgens het stadsbestuur vooral aan een lokale vraag van bewoners en handelaars.

Studie
In een reactie wijst schepen Ans Persoons (SP.A) erop dat in de buurt momenteel een wijkcontract loopt (Jonction). In het kader daarvan is architect Bas Smets bezig met een studie. "In samenspraak met de buurtbewoners en alle betrokkenen bekijken we wat mogelijk is in de openbare ruimte, maar ook in de lokalen onder sporen", aldus Persoons. "Daarbij is het de bedoeling om tot een erfpachtovereenkomst te komen met de NMBS."

Uit de studie zou ook moeten blijken of en waar er plaats is voor een parkeergarage. "We willen bovengronds parkeerplaatsen schrappen om de kwaliteit van de openbare ruimte te verhogen en zoeken naar een compensatie want mensen vragen ook meer parkeerplaatsen."

De studie zou tegen het einde van het jaar afgerond moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?