Brussel telt vandaag 220.000 expats, een recordaantal. Al loeren andere steden om de hoek, Brussel blijft de absolute topbestemming. Internationaal doen enkel Washington DC en New York, toch niet de minste, het even goed. De gemiddelde expat leeft ook bescheidener, zo blijkt. Al blijft de standaard hoger liggen dan die van de typische Brusselaar.

Hoogopgeleide buitenlandse werknemers – beter gekend als expats – kiezen voor Brussel vanwege de nabijheid van verschillende internationale instellingen als de Europese Unie en de NAVO. “Globaal behoort Brussel bij de top drie van belangrijkste politieke steden,” zegt Kristof Schellekens van Skyline Europe aan BRUZZ. Dat vastgoedbedrijf bracht de expatgemeenschap van ons land in kaart. “Brussel staat internationaal naast Washington DC en New York, dat heeft een enorme aantrekkingskracht.”

Toch zijn er ook binnen België kapers op de kust: Gent en Antwerpen trekken hoe langer hoe meer expats aan, onder andere door de aanwezigheid van een haven. "Maar Brussel blijft het walhalla voor expats," stipt Schellekens aan.

Luxe voorbij?
Er beweegt ook heel wat in expatland, zo blijkt. Het stereotiepe beeld van de weldoende expat die met heel zijn gezin de meest luxueuze woningen van het gewest inpalmt, is verleden tijd. Het gaat vooral om jonge mannen, die in driekwart van de gevallen alleen naar België afreizen.

Het mag evenwel gezegd dat expats ook vandaag nog boven de gangbare prijzen van het gewest huren. Voor een appartement met twee kamers betalen zij meer dan 1.500 euro, een pak meer dan de gemiddelde Brusselaar. Wie een hogere functie heeft, haalt al sneller de portefeuille boven: expats die 2.000 euro per maand neerleggen voor een penthouse zijn niet ongewoon.

Reden daarvoor is dat expats in veel gevallen hun eigen huur niet betalen. Hun werkgever staat daar geregeld voor in. "Net dat maakt expats heel betrouwbaar en dus aantrekkelijk voor verhuurders," verduidelijkt Schellekens nog.

Japan spant de kroon
Opmerkelijk genoeg zijn de meeste expats binnen België afkomstig van Japan. Duitsland en Tsjechië vervolledigen de top drie. Buitenlanders wonen het liefst in Evere, Oudergem en Elsene. “Men wil in Brussel wonen, maar liefst ergens waar het centrum makkelijk bereikbaar is,” zegt Schellekens. “Of dat nu met de wagen of het openbaar vervoer is. Vandaar dat ook steeds minder expats naar de rand trekken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni