Noordwijk heeft ruimte in de aanbieding

De Noordwijk kampt met een groeiende leegstand en dode publieke ruimte. Maar die problemen bieden tegelijk ook kansen om nieuwe activiteiten te ontwikkelen, van coworking spaces tot festivals. Dat is de boodschap van Up4North, een gezamenlijk initiatief van acht grote vastgoedeigenaars in de wijk.

De Noordwijk is momenteel op zoek naar een tweede adem. Heel wat kantoortorens naderen het einde van hun levenscyclus. Sommigen worden afgebroken en vervangen, anderen krijgen een grondige facelift. Om de transformatie te begeleiden hebben acht belangrijke eigenaars in de wijk zich verenigd in de vzw Up4North. Die moet helpen om de buurt opnieuw op de kaart te zetten en te laten evolueren naar een volwaardige stadswijk met alle functies die daarbij horen. Dat betekent minder kantoorruimte en meer woningen, winkels en allerhande voorzieningen.

Een jaar na de oprichting zijn de eerste concrete stappen gezet. Donderdag werd bijvoorbeeld de website labnorth.be gelanceerd. Daarop worden beschikbare ruimtes in het World Trade Center en North Plaza aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs. Bijzondere voorwaarde is dat de gebruikers ook op een of andere manier een meerwaarde bieden voor de buurt of andere gebruikers. "Er kunnen ruimtes gehuurd worden voor een evenement van één avond tot maximaal twee jaar", zegt Sven Lenaerts van de vzw Up4North. Enkele bedrijven en organisaties, zoals architectenbureau 51N4E en de Campus Sint-Lucas Brussel van de Faculteit Architectuur, KU Leuven, vonden al hun weg naar het World Trade Center.

De website biedt ook een agenda. Daarop staan evenementen in de wijk. "We hebben daar bijvoorbeeld de markt op de Antwerpsesteenweg in opgenomen. Die is weinig bekend bij veel werknemers." De vzw richtte ook een tijdelijk Café North op de hoek van de Albert II-laan en de Georges Matheusstraat. Er vonden al workshops en tentoonstellingen plaats, maar de koffiebar heeft voorlopig nog geen vaste openingsuren. "Dat is wel de bedoeling, zodat we in dialoog kunnen gaan met de buurt."

Festival
De vzw hoopt dat de komst van nieuwe spelers en initiatieven zorgt voor kruisbestuiving. Daaruit kunnen dan weer nieuwe projecten groeien. De onderbenutte publieke ruimte zou bijvoorbeeld kunnen dienen om te experimenteren met nieuwe mobiliteit en volgende zomer moet er een heus festival komen. De Noordwijk is daarvoor ideaal want ze is goed bereikbaar, heeft veel plaats en weinig bewoners die kunnen klagen over lawaai, luidt de redenering.

De initiatiefnemers van Up4North zijn AG Real Estate, Allianz, AXA, Banimmo, Befimmo, Belfius Insurance, Immobel en Triuva. Zij hopen op medewerking van belangrijke bedrijven in de buurt, zoals Proximus en Engie, en ook van de verschillende overheden, zowel het Brussels Gewest als de betrokken gemeenten Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?