OCMW-Ukkel officieel eigenaar van oorlogsrusthuis

Vanaf 1 januari is het OCMW van Ukkel officieel de nieuwe eigenaar van het rusthuis voor oorlogsvaliden op de site Nekkersgat in de gemeente. Vrijdagochtend werd de verkoopakte ondertekend. De nieuwe eigenaar heeft meteen grote plannen voor het rusthuis.

De verkoop van het oorlogsrusthuis in Ukkel heeft heel wat voeten in aarde gehad. In januari kondigde Defensie aan dat het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers zijn drie rusthuizen, waaronder dat van Ukkel, moest verkopen omdat ze verlieslatend waren. Even leek het er zelfs op dat de rusthuizen gewoon gesloten zouden worden en de veteranen op straat zouden worden gezet.

Enkele maanden later werd er uiteindelijk beslist om een nieuwe eigenaar voor de rusthuizen te zoeken. In mei werd een selectieprocedure voor mogelijke kopers gestart. Het OCMW van Ukkel bleef uiteindelijk als enige kandidaat over en heeft vandaag de verkoopsakte ondertekend.

Als nieuwe eigenaar van het oorlogsrusthuis moet het OCMW wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het huidige personeel gegarandeerd nog minstens één jaar aan het werk blijven. "De mensen die er nu werken, mogen blijven want we nemen het personeel over," zegt Jean-Luc Vanraes, OCMW-voorzitter van Ukkel. "Met de vakbonden hebben we een akkoord afgesloten waarbij we verzekeren dat de werknemers ten minste één jaar werkzekerheid hebben. Na die periode zullen we dan evalueren maar een groot deel van de mensen gaan we uiteraard behouden. We hebben al een aantal nieuwe mensen aangeworven en dus gaat de situatie voor de mensen onmiddellijk verbeteren. "

Vanraes wil de site Nekkersgat helemaal renoveren en het rusthuis uitbreiden. En dan zal het extra personeel van pas komen. In het bestaande gebouw komt een dienstencentrum voor senioren en een nieuwe voorziening met zo'n 190 bedden voor onder meer Alzheimerpatiënten en tijdelijke bewoners. Daarnaast wordt er eveneens onderzocht of er een centrum voor watergeneeskunde kan worden geopend op de site. Dat centrum zal voor alle inwoners van de gemeente Ukkel toegankelijk zal zijn, met voorrang voor de veteranen weliswaar.

Ook voor de senioren die nu reeds in het rusthuis verblijven, is de overname door het OCMW van Ukkel goed nieuws. "Voor ons heeft dat (de overname, red) geen grote gevolgen, maar voor de bewoners natuurlijk wel. Een jaar geleden werd beslist om het rusthuis mogelijk gewoon te sluiten en dan zouden de honderd mensen die er toen waren gewoon op straat zijn komen te staan," aldus Vanraes. "Nu kunnen er zelfs nieuwe mensen bijkomen. We hebben plaatsen gecreëerd voor zo'n 42 mensen die zich vanaf 1 januari kunnen aanmelden."

Het OCMW van Ukkel betaalde één miljoen euro voor de aankoop van het oorlogsrusthuis. De renovatiekosten worden op 8,5 miljoen euro geschat. De openbare aanbesteding voor de werken aan het rusthuis begint in januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?