OCMW's leggen het werk neer

© BRUZZ

De ACOD-LRB-afdeling Vorst en de afdeling ACV-Openbare Diensten Vorst hielden op woensdag van 13 tot 15 uur een werkonderbreking. "Vorst beet de spits af, donderdag is het in heel Brussel", zegt Maxime Nys (ACOD Brussel) aan BRUZZ.

De verschillende acties die sinds september plaatsvinden moeten zorgen voor belangrijke verbeteringen voor de werknemers van onder meer gemeentebesturen, OCMW's en openbare ziekenhuizen. De vakbonden namen binnen het gewestelijk Comité C deel aan een werkgroep waar Brulocalis (Vereniging van de Steden en Gemeenten van het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest) een vergelijking maakte van de lonen van de Waalse, Vlaamse en Brusselse lokale besturen.

"Het resultaat is onthutsend. Een werknemer in een Brussels lokaal bestuur verdient gemiddeld 15 procent minder dan zijn collega's in de andere gewesten", stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Druk op de ketel

In de eisenbundel staat een verhoging van 10 procent op de barema's voorop, maar ze willen ook een overgang van de werknemers van niveau E naar niveau D, een beleid van massale benoeming en een collectieve arbeidsduurvermindering met loonbehoud en compenserende aanwervingen.

De sociale partners en bevoegde overheden hebben in het licht van de aankomende verkiezingen een memorandum opgesteld dat ze in het algemeen beleidsplan van de volgende regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest willen zien opgenomen worden.

"Zolang er geen concrete gevolgen uit voortvloeien, houden wij de druk op de ketel", klinkt het bij de vakbonden. Dat moet zich donderdag vertalen in een reeks nieuwe acties bij de Brusselse OCMW's en andere instellingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?