Eenvoudig Nederlands

Oekraïense vrijwilligers ruimen Jubelpark op

© War Heritage Institute
| De Oekraïense vlag aan de Triomfboog

Ongeveer 30 Oekraïners hebben vorige zaterdag het Jubelpark in Brussel opgeruimd. Vanaf 11 uur verzamelden ze afval. Ze lieten het park zo proper mogelijk achter. "Dit is een manier om België en de inwoners te bedanken voor de hulp die we van hen krijgen”zegt Oksana Bulda, één van de organisatoren van de actie.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne heeft België al tienduizenden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Vanuit ons land zijn hulpgoederen en vrijwilligers naar de conflictzone gestuurd.

"We weten dat België een klein land is, maar de Belgen doen veel om ons te helpen", zegt Oksana Bulda. "We zijn blij met de opvang die we hier krijgen, met de financiële en materiële steun aan ons land. Ook voor de vrijwilligers die het vreemdelingenlegioen hebben vervoegd en ons land verdedigen. Daarom willen wij helpen en het land wat mooier achterlaten."

Meer acties

"Wij plannen nog andere acties . We hebben bijvoorbeeld contact gelegd met verenigingen in Wallonië", zegt ze nog. Wij weten dat de mensen in Wallonië, vorige zomer, door verschrikkelijke overstromingen zijn getroffen. Dus willen we daar ook helpen.

Kinderen

Zaterdagavond is er op het Luxemburgplein een bijeenkomst. Daar worden de kinderen die in Oekraïne overleden tijdens de oorlog herdacht. "Vandaag is de internationale dag van onschuldige kinderen die het slachtoffer zijn van agressie", aldus nog Bulda. "We herdenken alle kinderen, maar het is ook een kans om het publiek opnieuw te informeren over de gruwel die kinderen momenteel meemaken in Oekraïne."

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?