‘Onderwijsbegeleiders zijn de pineut’

© Bram Tack
© Bram Tack

Voorrangsbeleid Brussel (VBB) houdt er eind deze maand – willens nillens – mee op. De medewerkers moeten dus op zoek naar ander werk. En ze zijn niet de enige onderwijsbegeleiders die een job zoeken.

Begin dit jaar doekte Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een aantal organisaties op die in Brussel en de Rand bezig zijn met onderwijsbegeleiding en taalondersteuning. Uit efficiëntieoverwegingen, zo luidde de argumentatie. Het gaat om Voorrangsbeleid Brussel en PIEO (Project Innoveren en Excelleren in Onderwijs), die ondersteuning gaven in het Brusselse basisonderwijs.

Ook stopte ze de subsidiëring van het Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten, de vzw met onder meer Broso, het ondersteuningspunt voor het Brussels secundair onderwijs, en Rand en Taal, dat het onderwijs in de Rand bijstond.

De meeste onderwijsbegeleiders zijn ‘gedetacheerde’ leerkrachten, die in principe altijd terug kunnen naar hun school. Maar zo simpel is het allemaal niet, zegt Magda Deckers, voorzitter van VBB, die erg bezorgd blijft om het lot van haar dertien onderwijsbegeleiders. “De helft van hen is gedetacheerd. Onder hen mensen die twintig jaar weg zijn uit hun school. Na zoveel tijd ziet de school je niet graag verschijnen en is het voor de meeste begeleiders ook heel moeilijk om daar weer behoorlijk te functioneren.”

Na de beslissing om VBB te schrappen werd Deckers gezegd dat haar begeleiders zouden overgenomen worden door de andere onderwijsondersteuners. “Maar wat blijkt: bij het Onderwijscentrum Brussel moeten ze deelnemen aan een examen. En als onze gedetacheerden slagen, gaan ze er financieel op achteruit. Ze mogen hun leerkrachtenstatuut weliswaar behouden maar verliezen de toeslagen en voordelen die ze bij ons hadden.”

De pedagogische begeleidingsdiensten van de netten bieden volgens Deckers niet echt een uitkomst omdat die al plek moeten vinden voor de vroegere begeleiders van Broso en Taal en Rand. “Neen, het is een macabere situatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?