Lakensestraat Apotheek

Onveiligheid Lakensestraat: ‘Politie mijdt probleemzone’

Mathieu De Clercq
© Brussel Deze Week
14/05/2014

Sinds 28 maart zijn prostituees ‘verbannen’ uit de Lakensestraat, maar daarmee is het veiligheidsprobleem niet opgelost. Althans, dat zeggen enkele buurtbewoners die tussen metrostation IJzer en het kruispunt met de Vaartstraat en de Nieuwbrug wonen en werken. De straat in de Alhambrawijk lijkt daarmee nog steeds een pijnpunt in de Vijfhoek, hoewel niet iedereen die mening deelt.

I n en rond de Lakensestraat mag sinds 28 maart niet meer getippeld worden. De stad Brussel nam deze beslissing na klachten van buurtbewoners over de overlast die de meisjes veroorzaken. Op het Boudewijnplein aan metrostation IJzer, binnen de Kleine Ring, zijn de prostituees wel nog welkom. De bushalte doet vandaag vooral dienst als tippelzone.

Volgens apotheker Him Omar van apotheek Malfait-Botbol aan het kruispunt van de Vaartstraat en de Nieuwbrug met de Lakensestraat, zijn netheid en veiligheid een groot probleem in de Lakensestraat.

“Te beginnen met sluikstorten. Mensen laten kleren, stoelen of zelfs potten verf achter op straat. Dronkaards die overgeven of tegen ramen plassen ben ik intussen ook gewoon geworden. Een dakloze heeft eens de hele apotheek ondergekotst.” Apotheker Omar voelt zich ook niet veilig in de buurt. Eind april is de apotheek op klaarlichte dag overvallen. “De dader heeft mijn personeel met een pistool bedreigd en de kassa meegenomen. Hij is nog niet gevat. Meteen daarna heb ik binnen camera’s geïnstalleerd.”

Aan de overkant van de straat woont dokter Maurice Falek. Eind april kreeg hij een kopstoot van een dief die zich voordeed als patiënt. “In drie jaar tijd ben ik drie keer aangevallen,” zegt dokter Falek. “Door de ingang van de metro IJzer op het Boudewijnplein kunnen criminelen op één minuut tijd verdwijnen.” De dokter wil meer politiepatrouilles en meer camera’s. “Op dit kruispunt hangt maar één camera. Dat is onbegrijpelijk.”

Sandrine Conte, uitbaatster van bistro Le Temps d’Une Pose, deelt die mening. Ze sluit haar zaak om acht uur ’s avonds, deels omwille van de gespannen sfeer in de straat. “Sommige dronkaards of verdachte figuren mogen mijn zaak zelfs niet binnenkomen.” Toch zijn er ook bewoners die vinden dat het allemaal wel meevalt. Virginie Michel, die het restaurant-café Le Bridge even verderop richting het Boudewijnplein runt, zegt dat de veiligheid erop vooruit is gegaan sinds de prostituees uit de Lakensestraat verdwenen zijn. “Er is duidelijk minder overlast. De ingreep van de stad heeft wel degelijk effect.”

Volgens dokter Falek moet er een nultolerantie komen. “Ik wil meer camera’s en hardere straffen voor criminelen. De politie doet wat ze kan maar de daders weten dat ze met bepaalde misdrijven makkelijk wegkomen.” De Carrefour in de Lakensestraat beweert dat probleem te herkennen. “Hier zijn gemiddeld twee diefstallen per dag. Sommige amokmakers en dieven worden opgepakt, vrijgelaten en twee uur later stelen ze opnieuw iets.”

Gebrek aan burgerzin
Opvallend is dat de handelszaken voorbij het kruispunt met de Vaartstraat en de Nieuwbrug geen klachten hebben. Aquariawinkel Desbarax en tweedehandswinkel Big Bang geven aan helemaal geen problemen te kennen. Volgens Sandrine Conte komt dat omdat de politie vooral de straten voorbij het kruispunt in de gaten houdt. “De probleemzone mijden ze liever.” De stad Brussel zelf zegt dat dit niet klopt en dat het aantal politiemensen verhoogd is toen er voor het eerst klachten kwamen over de prostituees. Verder beweert de stad niet op de hoogte te zijn van een ernstig veiligheidsprobleem.

“Daarover hebben we geen klachten of informatie gekregen van het wijkcomité Alhambra,” klinkt het. Het wijkcomité zelf weet dat de veiligheid niet optimaal is maar nuanceert de woorden van de apotheker. Comitélid Jan Leerman: “De overval bij de apotheker was de eerste in vijftien jaar. Dat is een vreselijk voorval, maar samen met het incident bij de dokter hebben wij recentelijk geen klachten over de veiligheid ontvangen. Integendeel, vooral positieve reacties op de beslissing van de stad Brussel om de prostituees grotendeels uit de wijk te bannen.” Volgens apotheker Him Omar komt dat door een gebrek aan burgerzin bij de bewoners. “Een combinatie van stadsmentaliteit en wanhoop. Vele buurtbewoners denken toch niet dat er niet veel zal veranderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni