Ook Brusselse regering stapt in verzet tegen federale energiewet

20221028 Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie lg 20221028 Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie lg
© PhotoNews
| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.
© PhotoNews
| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

De woordvoerder van Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) bevestigt maandag dat de Brusselse regering meestapt in de juridische procedure van de Vlaamse regering tegen de federale EMD-wet van federaal minister Tinne Van der Straeten (Groen), zoals Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd heeft.

De federale wet voorziet een herorganisatie van de elektriciteitsmarkt en de omzetting van de zogenaamde Europese EMD-Richtlijn over energiegemeenschappen en hernieuwbare energie. Maar op minstens zes vlakken komt de wet op het terrein van de gewesten, oordeelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Na haar vraagt ook Brussels minister van Energie Alain Maron een nietigverklaring van de federale wet bij het Grondwettelijk Hof. Marons woordvoerder wijst erop dat het vooral om een technische discussie gaat en om een debat tussen juristen over de verdeling van de bevoegheden. Hij wil verder geen commentaar kwijt.

"Ik zou mijn tijd en moeite liever steken in andere zaken, maar Van der Straeten liet de Vlaamse regering geen andere keuze dan in beroep gaan. Vandaag geven ook haar groene collega's ons gelijk", stelde Demir eind vorige week vast.

De Brusselse ministerraad besliste al tussen te komen in de Vlaamse rechtszaak voor het Grondwettelijk Hof op 4 mei 2023, maar informeerde vrijdag de andere regeringen hierover. De Brusselse regering is van oordeel dat de federale wet gedeeltelijk inbreuk maakt op de gewestelijke bevoegdheden inzake energie, zoals vastgesteld in de bijzondere wet betreffende de institutionele hervormingen, aldus Demir.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?