Ook fipronileieren in Denemarken, Oostenrijk en Roemenië

© bruzz

Het schandaal rond de met fipronil besmette eieren breidt verder uit naar andere Europese landen. Zo hebben de voedselagentschappen van Denemarken, Oostenrijk en Roemenië donderdag laten weten dat er - al dan niet in beperkte mate - besmette eieren zijn geïmporteerd.

Denemarken heeft naar schatting 20 ton eieren die besmet zijn met fipronil ingevoerd, zo maakte de nationale voedselveiligheidsautoriteiten bekend.

Een Deense firma importeerde de gepelde en gekookte eieren van een Belgische leverancier. De eieren werden geproduceerd in Nederland, aldus de Deense Veterinaire en Voedsel Administratie (DVFA). "De eieren zijn hoofdzakelijk verkocht aan professionele keukens en niet aan consumenten", zei Nikolas Kühn Hove van de DVFA.

Restaurants
In Oostenrijk zijn de besmette eieren terecht gekomen bij twee groothandels. Zij hebben volgens de Oostenrijkse levensmiddelenautoriteit honderden kilo's gekookte en gepelde eieren uit Nederland verkocht aan restaurants in het hele land. Er loopt momenteel een terugroepactie.

Beide ondernemingen hadden eerder een waarschuwing gekregen vanuit Duitsland. "Na die informatie informeerden ze afnemers in heel Oostenrijk en werden de eieren uit voorzorg teruggeroepen", luidt het.

Vloeibare eierdooier
In een magazijn in het westen van Roemenië ten slotte is een ton vloeibare eierdooier aangetroffen die besmet is met fipronil. Dat heeft het Roemeense agentschap voor voeding, gezondheidszorg en diergeneeskunde (ANSVSA) bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er een lading besmette eieren in Oost-Europa opduikt.

Het besmette eigeel is in Roemenië binnengekomen via Duitsland. Het was in de stad Timisoara dat de vondst werd gedaan. Volgens het Roemeense agentschap is er niets van het eigeel in de handel terechtgekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook