Opstootjes en bandenbrand tijdens taxibetoging

© Said Al Haddad via Twitter

De grote taxibetoging brengt heel wat extra verkeershinder met zich mee, en er zijn ook opstootjes gemeld. Naar schatting 400 taxi's waren betrokken bij blokkades. Het totaal aantal manifestanten werd eerder geschat op 1.200.

Hier en daar werd met eieren gegooid, onder meer richting werkwillige taxichauffeurs, maar - zo zag tvbrussel - ook richting een enkele fietser. Er is ook geduw, getrek en gespuw gemeld. Ter hoogte van de Kruidtuin sneuvelde een achterruit van een taxi. Aan het Zuidstation werden autobanden in brand gestoken. Omstreeks 13.30 uur raakten de gemoederen verhit toen naar schatting dertig Franse taxichauffeurs weigerden de Kleine Ring vrij te maken tussen Kunst-Wet en de Belliardstraat. De situatie stabiliseerde, niemand werd opgepakt.

Doorheen de dag zorgde de aangekondigde manifestatie en verschillende blokkades voor extra verkeershinder. Onder meer aan IJzer, Meiser, Schuman en het Zuidstation waren er blokkades. Eerder op de dag waren er filterblokkades op enkele invalswegen en op de Ring rond Brussel. 

Boze taxichauffeurs bemoeilijkten ook de toegang tot de luchthaven. De toegangsweg A201 is een tijdje bezet en eerder was de aansluiting van de Ring naar de luchthaven geblokkeerd. Mensen moesten te voet richting luchthaven. Ze werden daarbij begeleid door de politie.

Avondspits
De taxibetoging kan ook in de avondspits nog voor hinder zorgen, zeker in de Europese wijk.  De politie volgt de situatie op de voet en communiceert via Twitter op @zpz_polbru 

Ook het openbaar vervoer ondervindt hinder. Verschillende buslijnen zijn beperkt. Reizigers krijgen het advies om in de mate van het mogelijke de (pre)metro te gebruiken. De maatschappij verspreidt ook updates via haar Twitter-account (@STIBMIVB). (lees verder na het kaartje)

Met de betoging wil de taxisector nogmaals haar ongenoegen uiten over de alternatieve taxidienst Uber. De multinational maakt zich volgens de reguliere taxisector schuldig aan oneerlijke concurrentie. De manifestatie gaat uit van de Brusselse taxi's, maar er zijn ook heel wat collega's uit andere steden, vooral uit Frankrijk.

Een delegatie van taxichauffeurs werd ontvangen op het kabinet van Marianne Thyssen, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Uit de ontmoeting blijkt dat een studie zou moeten worden uitgevoerd in de 28 lidstaten, in samenspraak met de sociale partners.

Daarna ging de sector op bezoek mij federaal minister van Economie Johan Van Overtveldt (N-VA). De ontmoeting verliep naar verluidt "constructief." De minister verwees naar de rondetafel met de taxisector die in oktober gepland is. Daarop zullen de diverse fiscale- en sociale thema's die de sector aanbelangen aan bod zullen komen. Hij benadrukte ook dat er op de verschillende bestuursniveau's gesprekken worden gevoerd, zowel met de reguliere taxisector als met Uber. Bedoeling is tot een oplossing te komen voor de verzuchtingen van beide partijen.

Wat Uber betreft, benadrukte Van Overtveldt dat het fiscaal onderzoek zal blijven lopen en dat ernaar gestreefd wordt dat de controle-instanties over zoveel mogelijk controlemiddelen kunnen beschikken, zodat Uber op korte termijn verdere stappen kan zetten om aan de fiscale verplichtingen te voldoen. Het was staatssecretaris Elke Sleurs, tot enkele maanden geleden nog bevoegd voor de strijd tegen fiscale fraude, die de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) opdracht had gegeven de financiële en fiscale structuur van de alternatieve taxidienst tegen het licht te houden.

De taxisector zat om 17 uur nog samen met federaal staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD).

Bekijk ook het videoverslag van tvbrussel van de taxiprotesten:

Brusselse taxisector bezet het centrum

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?