Patiëntenstop bij Nederlandstalige huisartsen

Er is een tekort aan Nederlandstalige dokters in Brussel, zowel bij huisdokters als artsen in ziekenhuizen. De artsen zijn ook overbevraagd. 40 procent van de Nederlandstalige huisartsen hanteert ondertussen een patiëntenstop.

Voor meer en meer mensen wordt het lastig om een Nederlandstalige huisarts te vinden. Een complex probleem, zegt Caroline Verlinde van het Huis voor Gezondheid.

"Er is ten eerste een algemeen tekort aan huisartsen", zegt ze. "10 van de 19 gemeenten zijn door het Riziv bestempeld als huisartsenarm. Daarbovenop hebben Nederlandstalige huisartsen niet alleen Nederlandstalige patiënten, die maken slechts 10 tot 30 procent van hun cliënteel uit."

Stop
Volgens Verlinde moeten Nederlandstaligen vaak een heel parcours afleggen vooraleer ze een huisarts vinden. "Ikzelf werkte in het verleden in Koekelberg", zegt ze. "En ik kreeg daar mensen uit het centrum over de vloer. Vier op de tien Nederlandstalige artsen hebben immers een patiëntenstop ingevoerd omdat ze aan hun limiet zitten."

Ook in de ziekenhuizen is de situatie nijpend. "Het aantal Nederlandstalige specialisten daalt", zegt Verlinde. "Daardoor komt het aanbod in het gedrang. Het is ook een vicieuze cirkel: hoe minder Nederlandstaligen, hoe minder Vlaamse studenten een stage in hun moedertaal kunnen volgen in Brussel. Daardoor kan de ervaring tegenvallen. En stagiaires kiezen er toch vaak voor om aan de slag te gaan in het ziekenhuis waar ze een fijne stage gelopen hebben."

Congres
Zaterdag is er een congres in de KBC-gebouwen aan de Havenlaan dat Vlaamse studenten geneeskunde warm moet maken voor een stage in Brussel. De studenten kunnen er Nederlandstalige artsen in Brussel ontmoeten en ervaringen uitwisselen. "Je ziet wel dat, eens zij kennismaken met Brussel, de vooroordelen wegvallen", zegt Verlinde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?