Plantentuin Meise zet pijlgifkikkers in tegen mieren

© Plantentuin

In de Plantentuin van Meise zijn sinds deze week 40 pijlgifkikkers ingezet. De Plantentuin wil daarmee ongedierte op biologische wijze bestrijden. De bezoekers zullen de diertjes waarschijnlijk niet te zien krijgen.

De kikkers komen van een duurzame kweker in Colombia. De Plantentuin hoopt dat de dieren zich natuurlijk zullen voortplanten. Ze zijn geplaatst in de Mabundakas van het Plantenpaleis.

De geel-zwarte kikkers eten vooral mieren en kleine ongewervelden. Omdat er dus minder mieren zullen zijn, houden zij ook de verspreiding van de bladluizen tegen. De Plantentuin zorgt zo voor een volledig biologische bestrijding in de Mabundukas, met tropische fruitplanten. Later komen er ook nog kikkers in de serre met de reuzenwaterlelies en eventueel in de regenwoudkassen. 

De kans dat bezoekers de kikkers zullen zien is klein: niet alleen is het dier slechts 25 à 30 millimeter groot, bovendien is hij vooral ’s nachts actief en houdt hij zich overdag schuil.

De geelgestreepte pijlgifkikker is in zijn natuurlijke habitat giftig en dus gevaarlijk, omdat hij daar giftige insecten eet. De traditionele indianenstammen gebruiken dat gif zelfs om hun pijlpunten in te drenken. Maar de beestjes in de Plantentuin zijn niet giftig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?