Guy Vanhengel RSCA

Politieke hoogspanning over Eurostadion : 'Vanhengel heeft verzwegen en gelogen'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
03/02/2016

Het dossier van het Eurostadion dreigt te ontploffen in het gezicht van de Brusselse regering, nu blijkt dat de overheid wel degelijk miljoenen investeert in het project en de timing in gevaar komt. “De vraag is of Vanhengel niet van het dossier moet worden gehaald,” zegt parlementslid Arnaud Verstraete (Groen).

M inister Guy Vanhengel (Open VLD) heeft alvast de perceptie tegen in het dossier van het Eurostadion, de voetbaltempel die snel moet worden gebouwd op Parking C om klaar te zijn voor het EK van 2020.
Vanhengel heeft altijd beweerd dat het stadion de overheid geen cent zal kosten. Maar intussen blijkt de factuur voor stad en gewest op te lopen in de miljoenen. Dat is weliswaar niet voor de bouw zelf, maar een gratisverhaal is het zeker niet.

‘Te veel toeval’
Bouwheer Ghelamco-BAM krijgt de grond voor 1 euro per jaar in erfpacht, omgerekend is dat een cadeau van 45 miljoen euro. Het Gewest en de stad investeren 80 miljoen euro in de parking. De stad Brussel betaalt gedurende dertig jaar 4,1 miljoen euro (123 miljoen euro in totaal) voor de exploitatie. In ruil krijgt ze 1.000 zitjes per match en nog eens 500 in de VIP-ruimtes. En zowel het Brussels als het Vlaams Gewest investeren miljoenen in de ontsluiting van het stadion door extra tramlijnen.

Vorige week kwam daar een nieuw element bij. Er lekte in Het Laatste Nieuws een brief uit die minister-president Rudi Vervoort (PS) en Vanhengel op 20 oktober aan de Stad Brussel schreven. Daarin staat dat het gewest jaarlijks 1,1 miljoen euro zal betalen aan de Stad Brussel voor de veiligheid. Dat bedrag mag dan niet worden verhaald op de organisatoren van sportevenementen.

De timing daarvan is op zijn minst merkwaardig te noemen. Om het stadion rendabel te houden heeft Ghelamco-BAM een hoofdhuurder nodig. Het Brussels Gewest probeert er al lang voor te zorgen dat RSC Anderlecht hoofdhuurder zou worden, en het Constant Vanderstockstadion in Anderlecht zou verlaten.De brief waarin het gewest belooft om met geld over de brug te komen voor de veiligheid komt precies op het moment dat RSCA overtuigd moet worden.

Cadeau voor RSCA
Op de koop toe blijkt dat bedrag in de lijn te liggen met wat RSCA nu aan taks betaalt voor veiligheid aan de gemeente Anderlecht. “Dit is te veel toeval,” zegt parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) die vraagt dat Vanhengel met alle cijfers op tafel komt. Vanhengel had in december nog in het parlement verklaard dat er geen fiscale voordelen zijn voor RSCA. “Hij heeft dus gelogen,” besluit Verstraete.

Dat de spanningen hoog oplopen blijkt overigens ook uit een onverkwikkelijk incident in het Brussels Parlement. Minister Vanhengel is vrijdagmiddag op parlementslid Verstraete afgestapt en begon hem te bedreigen met juridische klachten. Dat gebeurde nog voor Verstraete zijn vraag op het spreekgestoelte kon stellen.

Voor Verstraete zijn die bedreiging, én de link tussen Vanhengel en RSCA, redenen genoeg om te vragen dat Vanhengel van het Eurostadion-dossier wordt afgehaald. “Er is een probleem van functioneren,” zegt Verstraete. “Het zou logischer zijn mocht minister-president Rudi Vervoort voortaan het Eurostadion-dossier beheren.”

Krappe timing
De politieke hoogspanning rond dit dossier heeft misschien ook te maken met de zeer krappe timing. Het lijkt zo goed als onmogelijk om het stadion tijdig af te krijgen. De Uefa vraagt dat het stadion al in 2019 kan worden getest. Dat wil zeggen dat er ten laatste in 2016 begonnen moet worden met de bouw. Maar Ghelamco heeft nog niet eens een bouwaanvraag ingediend.

Daarvoor moet eerst het Milieu-effectenrapport (MER) goedgekeurd worden. Twee weken gelede meldde Brusselse parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) dat de MER-aanvraag geweigerd is. Er staan volgens de Dienst MER te veel onduidelijkheden in. Daarmee loopt de bouwaanvraag weer minstens enkele weken vertraging op.

Na de bouwaanvraag is er minstens zes maand nodig voor de aflevering van de vergunning. Dat is nog gerekend buiten de klachten die er ongetwijfeld bij de Raad van State zullen vallen.
Cynici gaan ervan uit dat, als de termijn niet gehaald wordt, het stadion tòch gebouwd zal worden, zonder dat het EK 2020 er zal plaatsvinden. Dan pas zal het een écht cadeau zijn voor RSCA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni