PrideFestival: Feest van de fierheid

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
29/04/2014

Brussel viert haar diversiteit traditiegetrouw in mei, en daar mag het PrideFestival van de LGBT-gemeenschap niet bij ontbreken. Tentoonstellingen, concerten, debat, streetart, een filmfestival en zoveel meer sieren dit jaar de bontgekleurde Pride-affiche. Een selectie uit het genereus aanbod.

Queer Kids in Belgium- Michael Sharkey

De Newyorkse fotograaf Michael Sharkey kan tijdschriften als ‘Interview’ en ‘The Observer’ tot zijn opdrachtgevers rekenen en artiesten als Adèle of David Hockney tot zijn modellen. Vorig jaar was Sharkey al te gast op het PrideFestival met zijn ontwapenende portretten-reeks ‘Queer Kids in America’. Op vraag van het Regenbooghuis realiseerde hij een gelijkaardig project maar dit keer met Belgische LGBTQI-jongeren (LGBTQI staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer en intersex, nvdr).

Adolescenten uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië namen zonder schroom plaats voor Sharkeys lens. Bij de foto’s horen telkens korte teksten, gepuurd uit openhartige interviews met de jongeren.

Van 02.05 tot 30.06, van woensdag tot zondag. Vernissage op 02.05, om 20u

Rainbowhouse Kolenmarkt 42, 1000 Brussel

www.rainbowhouse.be

Master & Servant festival (ism Cinematek)

In samenwerking met Cinematek stelt het Pride Festival een boeiende reeks films voor die variëren op een thema: sado-masochisme. De complexe meester-slaaf verhouding wist heel wat cineasten te inspireren, en die zijn niet van de minsten: Fassbinder, Almodovar, Haneke, Visconti, … allemaal hebben ze de driehoeksrelatie geweld/macht/passie met overgave ontleed, wat beklijvende staaltjes cinema opleverde.

Twee aanraders: een jonge 007 (aka Daniel Craig) die in de biopic ‘Love is the Devil’ het onderspit moet delven als minnaar van de schilder Francis Bacon. En het weergaloze ‘Reflections in a Golden Eye’ van John Huston, een klassieker uit 1967 met Marlon Brando als een latent homosexuele legerofficier en Elizabeth Taylor als gefrustreerde echtgenote.

Van 02.05 tot 18.05

Cinematek, Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel. Info: 02.551.19.47

The Pansy Project & Mars Ihsan Jarfi

Het Pansy Project is een militante actie, maar uitgesproken pacifistisch en met een artistiek-ecologische touch. Kunstenaar Paul Harfleet plant ‘pansies’ (viooltjes) op plaatsen waar zich een geval van trans-, lesbo- of homofobe agressie heeft voorgedaan. In het Engels is ‘pansy’ de naam van een bloem, maar evengoed een scheldwoord voor een homosexueel.
Een van de deelnemers aan de Pansy-actie is Hassan Jarfi, vader van de in 2012 vermoorde Ihsan Jarfi. Ter nagedachtenis van dit extreem geval van homofobie én uit solidariteit met alle andere slachtoffers van verbaal of fysiek geweld organiseert het PrideFestival op 3 mei ook een stille mars die de naam ‘Ihsan Jarfi’ meekreeg. Een krachtig statement!

Mars Ihsane Jarfi op 03.05, om 20u30, van Fontainasplein tot Albertinaplein

The Pansy-project op 16.05 om 17u00, start aan het Regenbooghuis, Kolenmarkt 42.

Homofilia: out in the street!

“Out in the street!” is een origineel idee van de Griekse kunstenares Fotini Tikkou, die behalve als illustrator en designer ook actief is in streetart. Vanaf 3 mei zal zij een aantal blinde Brusselse muren opleuken met zowel tijdelijke als permanente LGBTQI-portretten. Een primeur voor België, en een ludieke manier om je als trans, homo of lesbo nog meer welkom te voelen in je stad.

Wie wil kan zich ook bij één van Tikkous ingrepen in de publieke ruimte laten vereeuwigen: de organisatie “Outrage!” neemt u mee op een geleide tour in aanwezigheid van de fotograaf Wen Chi Su. Cheese!

Start aan het Regenbooghuis op 3 mei om 15u.

Politiek en publiek debat: what next?

Wat zegt welke politieke partij over de LGBTQI-rechten? U komt het uitvoerig te weten op een debat waarop alle grote politieke families, Frans- en Nederlandstalig, vertegenwoordigd zijn. Thema’s als holebi-ouderschap, bloed geven als homo, strijd tegen discriminatie, maar evenzeer de situatie van transgenders of LGBTQI-asielzoekers komen aan bod.

Daarna is het aan het publiek om de politici het vuur aan de schenen te leggen. Zodat u goedgewapend naar de stembus kan trekken.

De standpunten van elke partij komen terecht in een brochure die wordt verdeeld tijdens de Belgian Pride en via de sociale media. Of hoe dit Pride-festival slim weet in te spelen op het momentum.

Debat op 06.05, van 18u tot 21u30. Inschrijven is verplicht

Stadhuis Brussel, Grote Markt

Modern Lovers van Stéphane Gizard

De Franse fotograaf Stéphane Gizard, geboren en getogen in Parijs, verdiende zijn sporen in de reclamewereld (Nutella, Dove) en als portrettist van beroemdheden als Peter Falk (inspecteur Columbo) of Christopher Walken. Sinds een tiental jaar is hij in het bijzonder gefascineerd door jongeren op de grens van de volwassenheid. Een fase waarin velen nog op zoek zijn naar hun (sexuele) identiteit. Gizard biedt ons met zijn beelden een nieuwe, verrassende blik op de jeugd en diens sexuele ambiguïteit: sensueel, fragiel, esthetisch. Gizard plukt zijn jonge modellen steeds van de straat: de foto’s van de reeks ‘Modern lovers’ zijn het resultaat van onverwachte, toevallige ontmoetingen.

Begin dit jaar nog te zien in Brooklyn, N.Y., vandaag in Brussel.

Van 07.05 tot 01.06, maar enkel op afspraak

Vernissage op 07.05, om 18u

Galerie Emilie Dujat, Defacqzstraat 69 1060 Brussel

www.galerieemiliedujat.com

Belgian Pride, of ‘Pride4Every1’

Hét orgelpunt van het PrideFestival is uiteraard de parade die op 17 mei de binnenstad op stelten zet. Pride4Every1, zoals de optocht officieel heet, wordt al voor de 19de keer georganiseerd en was vorig jaar goed voor 80.000 deelnemers. Dit jaar vindt de Belgian Pride plaats op de Internationale Dag tegen de Homofobie. Een toevallige voorbijganger ziet de Pride misschien vooral als een luidruchtige carnavalstoet waarbij flamboyante travestieten en andere paradijsvogels flink uit de bol gaan. Maar de Pride is- ondanks haar party-gehalte- nog steeds een noodzakelijk politiek en maatschappelijk signaal: een warm pleidooi voor gelijkwaardigheid, ongeacht kleur, afkomst, handicap, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Laat die Regenboogvlag maar aanrukken, for every1.

Pride4Every1 op 17.05 vanaf 14u, start aan de Beurs, 1000 Brussel

Meer info: www.rainbowhouse.be of web.thepride.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni