Promotoren willen investeren om Noordwijk sexy te maken

© jonction.be
© jonction.be

De monofunctionele Noordwijk is niet aantrekkelijk genoeg als kantoorlocatie. Daarom zouden er woningen en crèches moeten komen. En misschien ook culturele voorzieningen en of een universitaire pool. De eigenaars van de kantoortorens tonen zich alvast bereid om mee te investeren.

Vastgoedbedrijven hebben heel wat plannen om verouderde kantoortorens in de Noordwijk, of er zelfs nieuwe bij te bouwen. De wijk is in de huidige context echter niet aantrekkelijk. Experten wijten dat aan het monofunctionele karakter met de vinger: de wijk heeft vooral kantoor, en te weinig woningen, winkels en andere voorzieningen.

"Om bedrijven of Europese instellingen te overtuigen moet de wijk aantrekkelijk zijn en diensten en levenskwaliteit aanbieden. Dat is vandaag duidelijk niet het geval", zei Nicolas Ecrepont, architect bij A2RC en auteur van een thesis over de wijk, maandag in Le Soir.

Enkele kantooreigenaars tonen zich alvast bereid mee te investeren in een fonds om een nieuwe dynamiek te geven aan de Noordwijk. Dat antwoordde de Brusselse schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) op een vraag van staatssecretaris en CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets in de Brusselse gemeenteraad.

Coomans de Brachène kondigt aan dat hij in de komende weken zal samenzitten met zijn collega's van Sint-Joost en Schaarbeek, en hoopt dat ook het Gewest deze aanpak zal volgen. "Deze wijk is 's nachts slecht leefbaar", geeft Coomans toe. "We hebben nu vijf jaar en er is veel goede wil rond de tafel. De eigenaars lieten al weten dat ze bereid zijn geld te geven voor een beleid dat de Noordwijk opnieuw sexy kan maken: met eventueel een universitaire pool, crèches, woningen en culturele voorzieningen."

In de gemeenteraad had de gewestelijke staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) het stadsbestuur van Brussel opgeroepen om werk te maken van een masterplan voor de Noordwijk: "Zo geeft de stad een signaal dat het menens is met haar ambitie om Brussel een nieuw elan te geven. Niet enkel het hypercentrum rond het Beursplein verdient aandacht. Ook de omliggende wijken hebben nood aan een intelligente toekomstvisie", aldus Debaets.

Leegstand
In haar meest recente Overzicht van het Kantorenpark gaf Stedenbouw Brussel aan dat de Noordwijk 80.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte telt. De Stad Brussel berekende dat dit binnen vijf jaar zou oplopen tot maar liefst 500.000 vierkante meter, onder meer door de verhuis van enkele Vlaamse administraties naar de nieuwe site aan Thurn & Taxis. "Een financieel-economische ramp voor de gemeentes en het Gewest", aldus Coomans de Brachène.

De Stad heeft het idee geopperd om een deel van de Europese instellingen naar de wijk aan het Noordstation te lokken. Maar dat plan leek niet goed doorgepraat met de collega-burgemeesters van Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, die samen de helft van het grondgebied vertegenwoordigen. Op de gemeenteraad uitte ook burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn twijfels bij het plan. Hij sloot zich aan bij het bezwaar van zijn collega-burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS), dat de Europese instellingen geen gemeentebelastingen betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?