Raad van State: ‘Geen openbaar onderzoek nodig voor nieuwe vliegroutes’

© Jef Van de Veire - BRUZZ

De Raad van State heeft het beroep van burgerbewegingen tegen het plan-Wathelet verworpen. De hoogste juridische raad is niet van mening dat er een openbaar onderzoek nodig is om vliegroutes te wijzigen, en gaat daarmee in tegen eerdere rechtsspraak.

Het plan van gewezen staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) bevatte een aantal instructies die betrekking hadden op twee belangrijke routes boven Brussel: de Kanaalroute en de route over onder meer Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en Elsene. Dat leidde tot een storm van protest in de getroffen regio's van het hoofdstedelijk gewest door de verhoogde geluidsoverlast.

Burgerbewegingen Pas Question en Bruxelles Air Libre trokken naar de Raad van State om het plan aan te vechten. Zij vonden dat de wijziging van de vliegroutes gepaard moest gaan met een openbaar onderzoek en een milieueffectenstudie. De Raad van State ziet echter geen wettelijke grond: de wet over publieke onderzoeken is hier niet van toepassing, omdat het niet om een wet maar om een regeringsbeslissing gaat. De Raad wijst erop dat de instructies van de staatssecretaris onderdeel zijn van een politiek akkoord en geen normatieve waarde hebben.

Opvallend is dat de auditeur van de Raad van State in december 2016 had geoordeeld dat het plan-Wathelet om die reden wél moest vernietigd worden. Meestal volgt de Raad het advies, maar hier is dat dus niet het geval. In 2014 oordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel al dat de zesde fase van het plan-Wathelet opgeschort moest worden, ook al omdat er geen publiek onderzoek is geweest.

'Politieke beslissing'
De beslissing van de Raad van State verandert niet aan de huidige problematiek van de vliegroutes boven Brussels Airport. In L’Echo vraagt een (anonieme) advocaat die gespecialiseerd is in het dossier, dat de Raad van State kleur bekent: “Zolang de Raad geen duidelijke beslissingen neemt inzake de vliegroutes, zullen de beroepsprocedures van alle kanten blijven komen.” Ook Pas Question is niet tevreden: “Dit is een politieke beslissing van de Raad, die weigert tussen te komen in een princiepsdebat”, zegt Antoine Wilhelmi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?