Recyclagebeaumen palmen de stad in

De - ondertussen heengegane - recyclageboom aan de Oude Graanmarkt kende u al. Op verkiezingsdag kwamen er plots vijf nieuwe exemplaren bij, onder meer op het Muntplein. De initiatiefnemer wil onderzoeken waarom de constructies zonder toestemming gewoon blijven staan.

Bijna een heel jaar stonden ze er: de bomen uit zwerfhout aan de Oude Graanmarkt en de Ninoofsepoort. Nochtans was er voor de plaatsing van de bomen, die ontstonden in het kader van het IMID-project (later Guerilalala), geen enkele vergunning.

De twee recupbomen zijn ondertussen verdwenen. Op verkiezingsdag kwamen er echter plots vijf nieuwe in de plaats. Naast de installatie op het Muntplein prijken nu ook exemplaren aan het Justitiepaleis, aan de voet van de Kunstberg, opnieuw aan de Ninoofsepoort (de oude waaide bij stormweer in het kanaal) en in de Zwart Paardstraat in Molenbeek.

and_counting
De vijf nieuwe exemplaren - beaumen in het jargon van de plaatser - zijn een initiatief van een van de mensen die ook al bij IMID was betrokken. De man, die liever anoniem blijft, raakte geïntrigeerd door de onverhoopte levensduur van de twee eerste exemplaren. Hij besloot de zaak verder te onderzoeken.

"De plaatsing van die bomen is gebeurd zonder aanvraag of toelating en ze stonden ook nog eens op erg zichtbare plaatsen. Toch konden ze er bijna een jaar staan", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Vandaar de naam van het opvolgproject: "and_counting", we plaatsen nieuwe installaties en dan kijken hoe lang die blijven staan."

De kunstenaar klopte aan bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie aan en kreeg een projectsubsidie om de zaak uit te spitten. "Om iets te doen wat niet mag dus", grijnst hij, "mooi toch?"

Ukkel
De plaatsing van nieuwe exemplaren kadert in het onderzoek. "Ik wil nu observeren hoe mensen of instanties op de bomen reageren en wat daarbij meespeelt: is het vooral de plek en de zichtbaarheid? Op de Oude Graanmarkt hadden we ook al gemerkt dat de boom decoreren niet noodzakelijk de levensduur verlengt. Vlak na zo'n opsmukoperatie haalden vandalen de installatie omver. Ik wil ook nog naar andere gemeenten. Ik vraag me bijvoorbeeld af of Ukkel op dezelfde manier zou reageren. Na enkele maanden klop ik wellicht ook aan bij de bevoegde instanties om hun kijk op de zaak te vragen."

Met de installatie op het Muntplein drijft de kunstenaar zijn punt in zekere zin op de spits. "Veel zichtbaarder kan je niet zijn en het plein is ook nog eens pas heraangelegd. Toch staat die boom daar na twaalf dagen nog altijd onaangeroerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • Special: Liefde in de stad
 • Een koppelaarster getuigt: 'Een vrouw zoekt vooral charisma'
 • Chemseks in opmars: 'De badkamerdeur moet altijd open blijven'
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • België Ondertiteld: het theater van de Belgitude
 • Foire du livre: pour un flirt flamand avec toi
 • Michel Blazy: living poetry
 • Dez Mona: lichtpunt in donkerste donker
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement