Religieuze spanningen: 'Rekening houden met iedereen'

© brusselnieuws.be
09/10/2014

Brusselse scholen en jeugdverenigingen gaan meer en meer op zoek naar manieren om om te gaan met religieuze spanningen. “Wij maken er geen probleem van, en dat helpt.”

De Koning Boudewijnstichting besluit uit een studie dat er steeds meer irritaties tussen moslims en niet-moslims opduiken in de stad. Religieuze aspecten duiken steeds vaker op, in de klas bijvoorbeeld.

Door die spanningen worden thema's als de Palestijnse kwestie en de evolutieleer een taboe in de Brusselse klas. Als belangrijkste oplossing zien de onderzoekers het uitbreiden van de kennis van jongeren en leerkrachten. Ze moeten de geschiedenis van andere culturen beter kennen en bijvoorbeeld met de klas op bezoek gaan in wijken die ze niet goed kennen.

Veel jeugdverenigingen en scholen spelen daar al op in, zo blijkt.

Onder andere in het Atheneum Karel Buls zijn ze discussies gewend. “Tot nu toe zijn die nooit uit de hand gelopen, al wordt het soms heftig”, zegt directeur Dirk Veldeman aan FM Brussel.

“Wij debatteren vrij over de actualiteit, ieders mening komt aan bod. We hameren op de vrije meningsuiting. De rol van de leerkracht is zorgen voor duiding en coaching van de discussie. We zorgen er dan ook voor dat zij ook nascholingen krijgen om te beantwoorden aan de typisch Brusselse noden.”

Ook bij jeugdwerking JES hebben ze een manier gevonden om met religieuze thema’s om te gaan. “We praten met iedereen en houden rekening met iedereen, ook wat betreft culturele en sociale achtergronden”, zegt Dominique Vankan, die de animatorcursussen organiseert. Driekwart van de deelnemende jongeren hebben een moslimachtergrond.

“Overnachtingen zijn voor moslimjongeren moeilijk, dus laten we hen ’s avonds naar huis gaan. We gaan in op dieetvragen (van iedereen trouwens) en de hoofddoek is geen probleem. Op die manier voorkomen we bijna alle spanningen.”

“Soms horen we wel verhalen over botsingen door culturele verschillen. Dat op school de hoofddoek niet mag, bijvoorbeeld. Maar dan zeggen ze: ‘Oké, we dragen hem niet’.”

“Er zo weinig mogelijk een probleem van maken, dat is het beste recept om iedereen zich op zijn gemak te laten voelen.”

Ook de Erasmushogeschool houdt rekening met culturele en religieuze verschillen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni