Analyse

René Weiler, de koppige trainer die zich verslikte in Kums

Godfried Roelant
© BRUZZ
18/09/2017

René Weiler is niet langer coach van RSC Anderlecht. De tegenvallende resultaten, de saga rond Sven Kums en de boze supporters werden de Zwitser te veel. Toch slaagde hij er vorig jaar in om Anderlecht naar een 34ste landstitel te leiden en toptalenten als Leander Dendoncker en Youri Tielemans volledig te laten ontbolsteren in het eerste elftal. Een overzicht van 455 dagen Weiler in Brussel.

Nürnberg in Duitsland, bij de ex-club van Timmy Simons verdiende René Weiler zijn strepen. De Zwitser greep met de provincieclub in het voorjaar van 2016 nipt naast de promotie naar eerste klasse. Door die prestatie kwam de Zwitser wel op de radar van Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. Die was naarstig op zoek naar een opvolger voor Besnik Hasi die, zoals dat gaat bij een trainer, door tegenvallende resultaten aan de deur was gezet.

Discipline, discipline en nog eens discipline
Weiler profileerde zichzelf meteen als de man van de discipline, wat de kopbalsterke verdediger Sebastian De Maio aan den lijve mochten ondervinden. De Fransman ging in de clinch met de oefenmeester en mocht nog voor het begin van het seizoen 2016-2017 zijn boeltje pakken.

Ook spits Okaka, die onder Hasi nog een vaste basisplaats had, werd door Weiler omwille van een te groot ego en wisselvallig spel doorgestuurd. Van Holsbeeck kon zich wel vinden in de aanpak van Weiler. “Hij heeft onze kleedkamer opgekuist en zorgt voor een duidelijke organisatie”, stond de manager zijn trainer bij.

Eerste keer tegen de schenen én hard
Discipline is nodig, maar bij een traditieclub als Anderlecht willen ze vooral mooi, verzorgd en aantrekkelijk voetbal zien. Voor Weiler komt dat evenwel op de tweede plaats. “De geschiedenis van Anderlecht is mooi, maar ik wil mijn eigen geschiedenis schrijven en daarin primeert het resultaat”, zei Weiler in aanloop naar de Europa Leaguewedtrijd tegen Mainz in november vorig jaar.

Met die uitspraak schopte Weiler een eerste keer tegen de schenen van het Anderlecht-bestuur en zijn supporters. Die laatste waren al niet te spreken over het geleverde spel dat vooral bestond uit compact, verdedigend voetbal. Voor Jan Mulder, ex-speler van de recordkampioen en nu voetbalanalist, was de maat toen al vol. “Die woorden van Weiler. Je moet toch guts hebben om Anderlecht zo down te praten.”

Koppige Weiler houdt vol
De Zwitser hield evenwel koppig vol en met resultaat. In Europa strandt Andelecht na een mislukt parcours in de voorrondes van de Champions League in de kwartfinales van de Europa League.

Tegen Manchester United waren de Brusselaars dicht bij een stunt, maar Rashford bezorgde de Red Devils alsnog de zege in de verlengingen. In de competitie bleef de kritiek op het spel aanhouden, maar begon paars-wit wel als leider aan de play-offs.

Daarin leidden een weergaloze Tielemans, een hard werkende Dendoncker, een secure Kara en de goals van Teodorczyk Anderlecht naar een 34ste landstitel. Weiler bewees zijn gelijk en werd verkozen tot Trainer van het Jaar.

Kluns met metronoom Kums
De festiviteiten in het Astridpark waren nog niet begonnen of manager Van Holsbeeck vertelde al dat het spel volgend jaar een pak beter moest.

Daarvoor werden ook de nodige investeringen gedaan met de transfer van Sven Kums als belangrijkste wapenfeit. De middenvelder had bij AA Gent al zijn waarde bewezen en moest na een jaar Udinese bij Anderlecht als metronoom de lijnen komen uitzetten.

Weiler had zelf aangedrongen op de komst van Kums, maar slaagde er dit seizoen niet in om het Anderlecht-product weer naar zijn hoogste niveau te brengen. De man van zeven miljoen bracht de laatste tijd meer tijd door op de bank dan op het veld. Daar zit met Stanciu nog een dure vogel die er maar niet in slaagt om zijn vleugels te spreiden in het Astridpark.

Duitse woede luidt het einde in
Acht punten uit zes wedstrijden. Met dat negatieve rapport trok Anderlecht vorige week naar Bayern München voor zijn eerste confrontatie in de Champions League. De Brusselaars speelden lang niet slecht, maar de tactische keuzes van Weiler deden weer de wenkbrauwen fronsen. Zo gaf hij Kums een rol als centrale verdediger, wat al na tien minuten resulteerde in een rode kaart en een strafschop.

De reactie van de Zwitser achteraf was het begin van het einde. “Kums had met al zijn ervaring zo’n fout nooit mogen maken.” Onmiddellijk overspoelden de sociale media met steunbetuigingen aan het adres van Kums. Na de Duitse woede in München moest er absoluut gewonnen worden in Kortrijk, maar de Brusselaars bleven in het Guldensporenstadion steken op een gelijkspel. Nadien volgde een opvallend gesprek tussen Van Holsbeeck en Weiler in de kleedkamer, al werd er toen nog niet over ontslag gesproken.

Vandaag kreeg Weiler dan toch de bons. De Zwitser liet talenten als Dendoncker en Tielemans volledig ontbolsteren, maar slaagde er niet in om de paars-witte machine echt aan de praat te krijgen. Nochtans had hij daar met Sven Kums de ideale motor voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni