Reportage over homohaat: 'Gaybashing wordt niet meer aanvaard'

© FM Brussel
08/11/2012
De Voltreportage 'Hommes de la Rue', over verbaal geweld tegen homo’s, lokt ook reacties uit bij politici. Volgens N-VA maakt de reportage duidelijk dat vooral bij jongeren van vreemde origine een probleem bestaat bij de aanvaarding van homoseksualiteit. SP.A vraagt zich af waar het nationaal actieplan tegen homofobie blijft.

De reportage toont hoe twee mannen die hand in hand over straat lopen beledigd en bedreigd worden. De reportage werd met een verborgen camera gedraaid in Antwerpen en in Brussel.

De N-VA wijst er op dat het vooral jongeren van vreemde origine zijn die problemen hebben met homoseksualiteit. Volgens N-VA-parlementsleden Zuhal Demir en Piet De Bruyn is het dan ook hoog tijd dat de allochtone gemeenschap zelf het initiatief neemt om hier iets tegen te doen. "Het is de taak van iedereen - ook van de allochtone gemeenschap - om alle vormen van discriminatie zonder onderscheid te bestrijden."

Bij de SP.A vraagt men zich ondertussen af hoe het staat met het nationaal actieplan tegen homofobie. Minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) laat weten dat het eerste voorontwerp nu door de bevoegde kabinetten besproken wordt.

Klachten
De Brusselse politie kreeg vorig jaar 46 klachten binnen van holebi's die lastig gevallen werden. Dat zijn er meer dan tijdens de vijf jaar ervoor samen. "Ik heb niet het gevoel dat het nu meer voorkomt dan tien jaar geleden", zegt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen). "Het is wel zo dat mensen dit soort gedrag niet meer aanvaarden. Tien jaar geleden zouden holebi's hun kop in kas getrokken hebben en hun gedrag nog aangepast hebben. Vandaag laten ze horen dat dit niet kan en stappen ze naar de pers en de politie. Je krijgt nu toch een sfeer in de maatschappij waar men gaybashing niet meer normaal vindt. Dat is wel veranderd."

De Lille roept trouwens niet alleen de slachtoffers op om klacht in te dienen, maar wil ook dat getuigen sneller de politie contacteren en foto's en filmpjes van de feiten maken.

App tegen gaybaching
Sinds januari kunnen slachtoffers ook anoniem fysiek of verbaal geweld tegen holebi's melden via de applicatie bashing.eu. In minder dan een jaar tijd kwamen er via die app al 360 meldingen in ons land binnen. Het gros daarvan gaat over feiten in Brussel.

"De aandacht in de media is natuurlijk overal verhoogd en dat heeft ervoor gezorgd dat mensen zich hier meer bewust van zijn", zegt de bedenker van de app Bjorn Pius. "Meer en meer mensen spreken hierover. Dat is een evolutie die zijn tijd nodig heeft, maar ik denk dat het belangrijk is dat we erachter blijven zitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni