Rittenaantal bij Brusselse MIVB kent lichte terugval in rampjaar

In 2016 werden er op het hele net van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB in totaal 369 miljoen ritten gereden. Een lichte terugval ten opzicht van 2015 toen er een record van 370,2 miljoen ritten werden gereden. Binnen de vervoersmiddelen van de MIVB gaat enkel de bus erop vooruit.

"Ondanks alle omstandigheden is het nog een behoorlijk resultaat, maar de lichte terugval is wel begrijpelijk", stelt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Na de aanslag in het metrostation Maalbeek nam het gebruik van de metro een enorme duik. Tegen de maand juni stabiliseerde het rittenaantal opnieuw, maar in de zomer had het wegblijven van de toeristen ook een effect op het rittenaantal. Naar het einde van het jaar toe was de frequentie opnieuw normaal.

Het is vooral de bus die erop vooruitgaat. In 2015 was die nog goed voor 27,5 procent van de ritten, in 2016 steeg dat aandeel naar 29,6 procent. De tram gaat er het meest op achteruit met 34,3 procent in 2016 tegenover 35,9 procent in 2015. Het aandeel van de metro daalde van 36,5 procent in 2015 naar 36,1 procent in 2016.

De gedragswijziging van metro en tram naar bus kan ook deels gewijd zijn aan metroreizigers die na de aanslagen voor bovengronds vervoer kiezen. Een andere reden zijn de 172 nieuwe bussen die eind 2015 in gebruik werden genomen. Daardoor is het comfort op de bus gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?