Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)

| Reizigers zijn verplicht om in de luchthaven een mondmasker te dragen en voldoende afstand te bewaren.

'Rustige heropstart Brussels Airport is cruciaal om sector te redden'

© Belga
15/06/2020

Brussels Airport oogt niet meer leeg zoals de voorbije maanden, maar druk is het zeker niet. Nergens zijn er wachtrijen en alles verloopt rustig. Ook al is het nog kalm, toch is de graduele heropstart volgens de CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, 'cruciaal om banen te redden op de luchthaven'.

De heropstart gaat progressief. Op de eerste dag zijn er zestig vluchten op Brussels Airport en ontvangt de luchthaven meer dan 4.000 passagiers. Dat aantal neemt dan dag na dag geleidelijk aan toe en zo verwacht Brussels Airport op 1 juli al ongeveer 14.000 passagiers te mogen verwelkomen.

In juli en augustus rekent de luchthaven op meer dan een miljoen reizigers en dat is nodig om de hele luchtvaartsector te laten overleven, meent CEO van de luchthaven Arnaud Feist. "De situatie is nogal dramatisch voor de sector hier op de luchthaven. Deze heropstart is cruciaal om banen te redden. Hoe sneller we de activiteiten kunnen heropstarten, hoe meer kans we hebben om het verlies van banen te verminderen."

'Prioriteit geven aan personeel van Swissport'

Voor Swissport komt de heropstart alvast te laat. De bagageafhandelaar ging failliet en de ongeveer 1.500 werknemers staan op straat. Brussels Airport is op zoek naar een bedrijf dat de activiteiten van Swissport kan overnemen. Wettelijk moet er namelijk naast Aviapartner een tweede bagageafhandelaar actief zijn in Zaventem.

De CEO van Brussels Airport schetst hoe de zoektocht verloopt: "We zijn in contact met meer dan tien kandidaten. Wij hopen in de eerstkomende weken een nieuwe bagagehandelaar te kunnen kiezen. Een belangrijk element in de selectie zal het personeel zijn. Het is zeer duidelijk dat wij zullen vragen om prioriteit te geven aan het personeel van Swissport. Over hun salarisvoorwaarden hebben wij niks vastgelegd. Dat is een zaak tussen werkgever en werknemer," aldus Feist nog.

De temperatuur van elke passagier wordt gemeten. Rond 11 uur was er nog niemand met covidsymptomen terug naar huis gestuurd, laat luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli weten. Al zijn er wel dubbelchecks geweest. Sommige mensen zijn dus twee keer langs de thermische camera moeten passeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni