Sans-papiers manifesteren twee zondagen op rij

© BRUZZ
| Op 31 mei hield USPR een persconferentie bij de bezette Begijnhofkerk.

De sans-papiers op de ULB, VUB en in de Begijnhofkerk willen twee zondagen op rij manifesteren. Het gaat om een bijeenkomst op het Albertinaplein op zondag 13 juni en een mars die begint aan de Begijnhofkerk op zondag 20 juni. De migranten zijn al twee weken in hongerstaking.

De migranten zonder papieren die de ULB, VUB en de Begijnhofkerk in Brussel bezetten en al twee weken in hongerstaking zijn, gaan zondag 13 juni een bijeenkomst houden op het Albertinaplein. Op zondag 13 juni organiseren ze een mars die aan de Begijnhofkerk zal starten. Zo maakte de Union des Sans-papiers maandag bekend. “Ondanks de sterke steun rond onze gemeenschap, is het leven van mensen zonder papieren onhoudbaar geworden”, klinkt het.

De groep eist duidelijke regularisatiecriteria en een commissie die regularisatieverzoeken onder die criteria behandelt. Staatssecretaris Sammy Mahdi benadrukt dat er geen collectieve regularisatie komt, maar met deze actie neemt USPR (L’union des Sans-Papiers pour la Régularisation) een nieuwe poging om te onderhandelen met Mahdi.

Medische hulp

Sinds de start van de hongerstaking, die ondertussen al ruim twee weken duurt, werden al heel wat sans-papiers overgebracht naar het ziekenhuis. Om de werkdruk van ambulanciers te verlichten, slaan het Franstalige Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld sinds maandag de handen in elkaar om hulp te bieden.

Zo zal er elke dag een arts van het Rode Kruis beschikbaar zijn voor de migranten in hongerstaking. Dokters van de Wereld hebben intussen ook de verantwoordelijken van USPR een opleiding gegeven om 'gezondheidsparameters' op te meten van mensen. “Ze leren bijvoorbeeld iemands bloeddruk of hartslag meten”, licht Emmy Deschuttere, woordvoerder van Dokters van de Wereld toe. "Als de situatie ernstig is, dan nemen ze contact op met ons."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?