Schaarbeekse bib heet nu Sophia

© Philippe Vincke
| .

De Nederlandstalige bib van Schaarbeek heeft een nieuwe look, een nieuwe naam en een gloednieuwe Brussel-afdeling. De openingsuren van 'Bib Sophia' zijn ook uitgebreid.

Sinds 3 oktober is de Schaarbeekse bib opnieuw open. Net zoals de andere Brusselse Nederlandstalige bibliotheken met een nieuw digitaal systeem, maar ook onder een nieuwe naam.

Je kunt er een gloednieuwe Brussel-afdeling bezoeken, verdwijnen met een boek in de lees- en studiehoekjes of de digitale tour opgaan in een e-boekenplatform.

Architectenbureau Dear Pigs nam samen met het bibteam en de bezoekers de bibliotheek onder handen. Die laatste konden ook voorstellen aandragen voor een nieuwe naam. Tussen de 170 inzendingen zaten vele inspirerende suggesties, laat de bib weten. Zoals: 'Bib Mathilde', naar het bibliotheekminnende personage van Roald Dahl, 'Jean Roba' verwijzend naar Schaarbeeks illustrator en stripauteur, of het herkenbare 'Habibi', 'Ezelsoor', 'Knipp' en 'SchaarBieb'.

Vrouw, Bulgarije en wijsheid

Maar het was de naam 'Sophia' die alles samenbracht: Sophia is niet enkel godin van de wijsheid, maar ook (anders gespeld) de hoofdstad van Bulgarije, en verwijst zo naar de Bulgaarse collectie van de Schaarbeekse bibliotheek. De bedenker van de winnende inzending zag in Sophia ook een knipoog naar de campagne #meervrouwopstraat. Vrouwen verdienen vaker een plek in het straatbeeld, iets wat in Brussel nog nauwelijks het geval is.

Ook de openingsuren van de bibliotheek werden iets uitgebreid, een vurige wens van alle bezoekers. Bib Sophia is voortaan elke werkdag open van 12 tot 18 uur, en elke eerste donderdag van de maand ook tot 20 uur. Op zaterdag is de Schaarbeekse bib voortaan een uur langer open, van 10 tot 14 uur.

Bib Sophia 2
© Bib Sophia
| Ook de allerkleinsten kunnen bib Sophia smaken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?